Partnerbericht

Een genuanceerder beeld van wederopbouw Uruzgan

Stichting Euro's voor Vrede ontwikkelde een aandelenmarkt over de wederopbouw van Uruzgan. Met dit spel liet zij ruim 750 jongeren op negentien middelbare scholen nadenken over én handelen in de verwachting van Nederlanders over de militaire missie. Na zes weken eindigde het spel op 16 februari. Een succes, zo bleek uit het stijgende aantal transacties en het enthousiasme en inventiviteit waarmee leerlingen resultaten weten te boeken. Een spel met `spanning en onderlinge competitie´ en `de gezelligheid op het forum´, aldus de scholieren.

In totaal verzetten de jongeren 125.867 transacties, bezochten ze 21.000 keer de website en werden er ruim 10 miljoen hits geëffectueerd. Beste school werd het Stedelijk Gymnasium Leiden. Beste handelaar werd Herman van der Heden alias Hnow van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Hij wint de hoofdprijs: een ASN spaarrekening met een krediet van maar liefst 500 euro. Wekenlang stond hij op nummer 1. Voor het gewonnen geld heeft hij al plannen: `Ik ga deze zomer met een groep vrijwilligers een hostel bouwen bij een middelbare school in Ghana. Dat lijkt me leuk, een echte levenservaring.´ De tweede prijs, een tegoedbon van kledingwinkel Nukuhiva van 200 euro, werd gewonnen door Maarten Schermer uit Leiden. Finn Brouwers van het Rythovius College won de derde prijs, een iPod shuffle.

Met dit bewustwordingsproject kregen de leerlingen spelenderwijs inzicht in het maatschappelijk debat over de missie in Afghanistan. Uit een evaluatie blijkt dat veel scholieren genuanceerder over de Uruzgan missie zijn gaan denken: `Er gebeurt zo veel in die gebieden, dat volg je normaal nooit. Maar doordat je alle nieuwsberichten op de site leest, weet je dat er heel veel gaande is en zie je ook veel verschillende meningen over de opbouw van het gebied.´ Daarnaast maakten scholieren kennis met een aandelenmarkt en de werking daarvan. `Het is leuk om te zien hoe het handelen in aandelen werkt. Na een tijdje snap je het en wordt het steeds leuker.´

Markt voor Vrede werd ondersteund door NCDO, Oxfam Novib en Kerk en Wereld. Kijk op www.marktvoorvrede.nl. Euro's voor Vrede werkt momenteel aan een vervolg. De vernieuwde versie zal waarschijnlijk in september 2007 gelanceerd worden.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Dorieke Looije via 030- 2714376 of 06- 41468335 of dorieke@eurosvoorvrede.nl.

Euro's voor Vrede zet zich in voor duurzame vrede. Met frisse, prikkelende projecten proberen we mensen, overheden en bedrijven te bewegen om middelen aan vrede te besteden en niet aan geweld.

Euro´s voor Vrede, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, 030-2714376, info@eurosvoorvrede.nl, www.eurosvoorvrede.nl.

www.marktvoorvrede.nl