Waarom zou vis onmisbaar zijn voor een goede gezondheid?
De uitdrukking “zo gezond als een vis” bestaat niet voor niks. Er is veel tegenspraak in de wereld van voeding en gezondheid, maar er is een gedeelde mening over het tekort en belang van Omega-3 in de westerse maatschappij. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het eigenlijk niet om de vis gaat. Het lichaam van een vis maakt net als de mens geen vetzuren uit zichzelf aan. Zij krijgen Omega-3 binnen door het eten van algen. Ook niet altijd bekend is dat de belangrijkste reden van ons tekort aan Omega-3, wordt veroorzaakt door een overdosis aan Omega-6. Eén van de redenen dat we meer Omega-6 zijn gaan eten komt door de toename van plantaardige oliën in ons voedingspatroon. De verhouding van Omega-3 tot Omega-6 zou 1:1 moeten zijn. Door een tekort in het ene en een teveel in het andere, halen we deze balans niet.
De drie belangrijkste Omega-3 vetzuren zijn afgekort, ALA, DHA en EPA. Vooral de DHA en EPA krijgen we veel te weinig binnen. Alternatieve plantaardige bronnen van Omega-3 zijn (wal)noten, avocado of groene (blad)groenten. Echter wijst steeds meer onderzoek erop dat de omzetting in ons lijf van ALA naar DHA EN EPA moeizaam of vaak helemaal niet gebeurd. Ook plantaardige oliën of hennepzaad bevatten alleen de Omega-3 ALA.
Een tekort aan goede vetten kan diverse klachten geven, aangezien deze op veel plaatsen in het lichaam hun functie hebben (zoals hart en bloedvaten, hersenen, ogen, vruchtbaarheid en hormoonhuishouding). Ook is er meestal een tekort aan vitamine D3, vooral in de winter. Daarom wordt er vaak gekozen voor ouderwetse (maar tegenwoordig lekkere) Noorse visolie vanwege de combinatie van veel goed opneembare Omega-3 met hoge concentraties vetzuren DHA, EPA en natuurlijke vitamine D3.
Wetenschappelijke onderbouwde gezondheidsvoordelen hiervan zijn:
• Een goede hersenfunctie (DHA)
- Het behoud van een goede hartfunctie (DHA & EPA)
- Ondersteuning van het gezichtsvermogen (DHA & vitamine A)
- Een goede spierfunctie (vitamine D)
- Voor de ontwikkeling en behoud van sterke botten en tanden (vitamine D)
- Ondersteuning van een goede weerstand (vitamine A en D)
- De huid (vitamine A)
- Bescherming tegen vrije radicalen (vitamine E)
Beter levertraan dan visolie
“Een lepel levertraan per dag” was een halve eeuw geleden een gezonde traditie van de Nederlanders. Levertraan is visolie, maar niet iedere visolie is levertraan. Visolie is pas ‘levertraan’ als het uit de lever van de vis wordt gewonnen. Er zijn producten op de markt die verkocht worden als levertraan maar eigenlijk visolie zijn. Bekijk daarom kritisch de samenstelling van visolie, dan wel levertraan.
De gevolgen van visconsumptie voor het milieu
Vroeger werd gedacht dat vissen geen gevoel hebben, dit is een hardnekkige fabel. Toch leeft er nog steeds het idee dat het eten van vis minder dierenleed veroorzaakt. Vissen zijn minder aaibaar en we kunnen ons makkelijker indentificeren met landdieren. De vangst en kweek van vis is belastend voor de natuur en het milieu. Ook voor de voeding van kweekvis wordt verse vis gevangen. Misschien heb je ‘The end of line’ wel eens gezien; een eerste lange onderzoeksdocumentaire over de rampzalige gevolgen van overbevissing.
Dit zijn samengevat de gevolgen van visconsumptie voor het milieu:
• Aantasting van het ecosysteem van de hele planeet
• Dierenleed en uitsterving van veel vissoorten
• Verwoesting van koraalriffen en aantasting van andere belangrijke grondgebieden
• Schade door intensieve viskwekerijen
• Grootschalige verspilling door bijvangst
Aandachtspunten voor milieubewuste en gezonde vis(olie)
De VISwijzer is een handig hulpmiddel bij de keuze voor goede vis. Op deze punten kun je letten:
– hoe de vis wordt gevangen of gekweekt;
– de hoeveelheid bijvangst;
– of de vis met uitsterven wordt bedreigt;
– het beste seizoen om te consumeren;
– certificaten zoals het MSC en ASC keurmerk.
Ook voor visolie in veel soorten supplementen wordt extra vis gevangen. Oriënteer je voor aanschaf op de samenstelling en herkomst van een Omega-3 supplement. Zodat je zeker weet dat deze uit duurzame visvangst komt. Kies bij voorkeur voor toegevoegde vitaminen vanuit natuurlijke bron. Let er ook op dat er geen conserveermiddelen of kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan het supplement zijn toegevoegd.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.