• Log in
  • Mijn account
  • Lezen
    • Klimaat
    • Discriminatie
    • Seks & gender
    • Schone energie
    • Politiek
    • Lifestyle
    • Kunst & cultuur
    • Collecties
  • Kijken/Luisteren
    • Fotoreportage
    • Podcast
    • Strip
    • Video
    • Data
  • Vacaturebank
  • Events
  • Samenwerken
    • Mogelijkheden
    • Onze diensten
      • Partner worden
      • Vacature plaatsen
      • Event plaatsen
      • Nieuwsbericht plaatsen
    • Met wie werken we samen?
    • Partners en onafhankelijkheid
    • Freelancers
  • Over ons
    • Magazine
    • Wie we zijn
    • Missie
    • Organisatie

Lees je bewust

Abonneer Doneer

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier
  • Overig

De vis wordt duur betaald

Wel of geen vis eten? Gevolgen voor het milieu en je gezondheid

Het eten van vis is gezond voor je lichaam en geest, maar heeft een nadelige invloed op dierenleed, milieu en biodiversiteit. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen en plastic voorkomen in vis. De Omega-3 die we voornamelijk halen uit vette vis, zoals haring, sardines of zalm, is onmisbaar voor een goede gezondheid. Gelukkig is er een goed alternatief om de juiste vetzuren binnen te krijgen, in de vorm van visolie.

  • 670
    Ellen Oortwijn
20-02-2020 Leestijd: 3 minuten
  • Tweet
  • Deel
  • Deel op LinkedIn
  • Deel via e-mail
salmon-3139390_960_720

Waarom zou vis onmisbaar zijn voor een goede gezondheid?
De uitdrukking “zo gezond als een vis” bestaat niet voor niks. Er is veel tegenspraak in de wereld van voeding en gezondheid, maar er is een gedeelde mening over het tekort en belang van Omega-3 in de westerse maatschappij. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het eigenlijk niet om de vis gaat. Het lichaam van een vis maakt net als de mens geen vetzuren uit zichzelf aan. Zij krijgen Omega-3 binnen door het eten van algen. Ook niet altijd bekend is dat de belangrijkste reden van ons tekort aan Omega-3, wordt veroorzaakt door een overdosis aan Omega-6. Eén van de redenen dat we meer Omega-6 zijn gaan eten komt door de toename van plantaardige oliën in ons voedingspatroon. De verhouding van Omega-3 tot Omega-6 zou 1:1 moeten zijn. Door een tekort in het ene en een teveel in het andere, halen we deze balans niet.

De drie belangrijkste Omega-3 vetzuren zijn afgekort, ALA, DHA en EPA. Vooral de DHA en EPA krijgen we veel te weinig binnen. Alternatieve plantaardige bronnen van Omega-3 zijn (wal)noten, avocado of groene (blad)groenten. Echter wijst steeds meer onderzoek erop dat de omzetting in ons lijf van ALA naar DHA EN EPA moeizaam of vaak helemaal niet gebeurd. Ook plantaardige oliën of hennepzaad bevatten alleen de Omega-3 ALA.

Een tekort aan goede vetten kan diverse klachten geven, aangezien deze op veel plaatsen in het lichaam hun functie hebben (zoals hart en bloedvaten, hersenen, ogen, vruchtbaarheid en hormoonhuishouding). Ook is er meestal een tekort aan vitamine D3, vooral in de winter. Daarom wordt er vaak gekozen voor ouderwetse (maar tegenwoordig lekkere) Noorse visolie vanwege de combinatie van veel goed opneembare Omega-3 met hoge concentraties vetzuren DHA, EPA  en natuurlijke vitamine D3.

Wetenschappelijke onderbouwde gezondheidsvoordelen hiervan zijn:
• Een goede hersenfunctie (DHA)

  • Het behoud van een goede hartfunctie (DHA & EPA)
  • Ondersteuning van het gezichtsvermogen (DHA & vitamine A)
  • Een goede spierfunctie (vitamine D)
  • Voor de ontwikkeling en behoud van sterke botten en tanden (vitamine D)
  • Ondersteuning van een goede weerstand (vitamine A en D)
  • De huid (vitamine A)
  • Bescherming tegen vrije radicalen (vitamine E)

Beter levertraan dan visolie
“Een lepel levertraan per dag” was een halve eeuw geleden een gezonde traditie van de Nederlanders. Levertraan is visolie, maar niet iedere visolie is levertraan. Visolie is pas ‘levertraan’ als het uit de lever van de vis wordt gewonnen. Er zijn producten op de markt die verkocht worden als levertraan maar eigenlijk visolie zijn. Bekijk daarom kritisch de samenstelling van visolie, dan wel levertraan.

De gevolgen van visconsumptie voor het milieu
Vroeger werd gedacht dat vissen geen gevoel hebben, dit is een hardnekkige fabel. Toch leeft er nog steeds het idee dat het eten van vis minder dierenleed veroorzaakt. Vissen zijn minder aaibaar en we kunnen ons makkelijker indentificeren met landdieren. De vangst en kweek van vis is belastend voor de natuur en het milieu. Ook voor de voeding van kweekvis wordt verse vis gevangen. Misschien heb je ‘The end of line’  wel eens gezien; een eerste lange onderzoeksdocumentaire over de rampzalige gevolgen van overbevissing.

Dit zijn samengevat de gevolgen van visconsumptie voor het milieu:
• Aantasting van het ecosysteem van de hele planeet
• Dierenleed en uitsterving van veel vissoorten
• Verwoesting van koraalriffen en aantasting van andere belangrijke grondgebieden
• Schade door intensieve viskwekerijen
• Grootschalige verspilling door bijvangst

Aandachtspunten voor milieubewuste en gezonde vis(olie)

De VISwijzer is een handig hulpmiddel bij de keuze voor goede vis. Op deze punten kun je letten:
– hoe de vis wordt gevangen of gekweekt;
– de hoeveelheid bijvangst;
– of de vis met uitsterven wordt bedreigt;
– het beste seizoen om te consumeren;
– certificaten zoals het MSC en ASC keurmerk.

Ook voor visolie in veel soorten supplementen wordt extra vis gevangen. Oriënteer je voor aanschaf op de samenstelling en herkomst van een Omega-3 supplement. Zodat je zeker weet dat deze uit duurzame visvangst komt. Kies bij voorkeur voor toegevoegde vitaminen vanuit natuurlijke bron. Let er ook op dat er geen conserveermiddelen of kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan het supplement zijn toegevoegd.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
€1 €3 €5 Anders
Doneer
Ik neem liever een proefabonnement
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Meer achtergrond

  • Meat Food Allergy Pattern
    • Groen doen

    Mmm, vlees uit de printer! (En vier andere vega-innovaties)

    Het is druk op de markt van vleesvervangers.

    02-09-2020
    • Loudi Langelaan
  • Amazon rain forest fire disaster is burning at a rate scientists have never seen before.
    • Klimaat

    Zijn ook verwoestende bosbranden het nieuwe normaal?

    Meer bossen dan ooit gaan in vlammen op: 2020 dreigt een recordjaar te worden.

    28-08-2020
    • Channa Brunt
  • Real estate agent showing a young couple a new house.
    • Analyse

    Hoe de koopwoning een onbereikbare droom werd

    Voor veel jongvolwassenen zal het gedroomde koophuis altijd dat blijven: een droom.

    25-08-2020
    • Cody Hochstenbach
Lees meer

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

AbonneerDoneer

ALGEMEEN

  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Partners en onafhankelijkheid
  • Disclaimer & Privacyverklaring
  • Voor de pers

ABONNEMENTEN

  • Abonneer
  • Doneer
  • Abonnementsvoorwaarden

SAMENWERKEN

  • Mogelijkheden
  • Onze diensten
  • Met wie werken we samen?
  • Word ambassadeur

JOURNALISTIEK

  • Colofon
  • Magazine
  • Freelancers
  • Stagiair social media

Volg ons

© 2021 OneWorld

Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. Accepteren Instellingen
Cookiebeleid
Cookies op oneworld.nl Functionele cookies Overige cookies
Privacy-Overzicht +

Overzicht cookies op oneworld.nl

We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl

Functionele cookies +

Functionele cookies

Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Deze cookies kunt u niet uitzetten.

Overige cookies +

Overige cookies

In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.

Naam cookie Soort content
youtube_embed Youtube player embed
vimeo_embed Vimeo player embed
google_maps Google maps embed
twitter_widget Twitter social widget
soundcloud_embed Soundcloud player embed
instagram_embed Instagram embed