Pollán werd onlangs hardhandig opgepakt  tijdens een demonstratie die de groep witte dames hield voor de vrijlating van hun mannelijke familieleden, die als politieke gevangenen lange straffen uitzitten. Deze gevangen, onder andere schrijvers, journalisten en vakbondsmensen werden zeven jaar geleden op 18 maart gearresteerd.

De witte dames demonstreren wekelijks na de kerkdienst op vreedzame wijze voor de vrijlating van hun geliefden. Zeven jaar na dato zit nog ruim de helft van de 75 gevangenen vast. In februari overleed een van hen, de 42 jarige Orlando Zapata Tamayo, nadat hij in hongerstaking was gegaan tegen de mensonterende omstandigheden in de gevangenis. In totaal zijn er in Cuba nog ruim 200 politieke gevangenen.

Nadat Raúl Castro het roer heeft overgenomen van zijn broer, zijn er slechts kleinschalige economische hervormingen doorgevoerd. Persoonlijke vrijheden waaronder de vrijheid van organisatie, reizen en  meningsuiting staan nog steeds sterk onder druk. De weigering van de autoriteiten om Laura Pollan een uitreisvisum te versterken, onderstreept deze situatie.

Cuba-avond tijdens Movies that Matter Festival
Tijdens het Movies that Matter Festival wordt vrijdag 26 maart om 18.30 uur in het Filmhuis Den Haag een speciale avond over Cuba georganiseerd. Laura Pollan zal daar nu dus niet bij aanwezig zijn. De overige dagen waarop de film te zien is, zijn: zaterdag 27 maart, 12.30 uur en dinsdag 30 maart, 16.00 uur.

Het Cuba Platform Nederland bestaat uit:
Amnesty International Nederland, CLAT Nederland, CNV Internationaal, Cuba Futuro, Glasnost in Cuba en IKV Pax Christi.

Meer:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer