Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Van 21 juni tot 30 juli lopen 5 Haarlemse CIOS studenten stage bij de Mutare Haarlem Sportleaders. Haarlem heeft inmiddels twintig jaar een stedenband met haar zusterstad Mutare in Zimbabwe. De afgelopen tien jaar is er gewerkt aan een sportproject in Mutare. Vroeger gingen daar Nederlandse sporters heen om les te geven. Inmiddels is de Mutare Haarlem Sportleaders al vijf jaar een zelfstandige organisatie die sportbuurtwerk in Mutare doet. Sinds 3 jaar hebben ze zelfs een erkenning van het Nederlandse leerbedrijf Calibris om een stageadres te zijn voor CIOS leerlingen.

Ook dit jaar zijn CIOS studenten op eigen kosten aan het ervaren hoe er in Mutare sportbuurtwerk wordt uitgevoerd. Voor het organiseren van een groot sportevenement in Mutare hebben de deelnemende CIOS studenten allerlei sponsoractiviteiten in Haarlem uitgevoerd. Donderdag 21 juni was het zover en vlogen de jongeren van Schiphol via Dubai en een tussenstop in Zambia naar Harare. Daar kwamen ze de volgende dag om 19.00 aan. Na het invullen van alle papieren stonden ze een uur later aan de andere kant van de douane. De burgemeester van Mutare had zijn auto uitgeleend om de jongeren op te halen. Even na middennacht reden ze Mutare binnen.

Vanaf de eerste dag wordt de stedenband op de hoogte gehouden van hun vorderingen. Hier een stukje uit het dagboek van Ivo Pabst:

 

Vandaag zijn ik en Ruben in de ochtend begonnen met lesgeven op een basisschool. De docent vond het het best dat we vandaag eerst zouden observeren hoe zij het deed zodat we het de volgende keer zelf kunnen doen. Het was erg mooi om te zien hoe goed al de kinderen hier luisteren en meteen stil zijn als de lerares dat vraagt, ze zijn erg gedisciplineerd hier. Joseph vertelde dat dat overal in Zimbabwe zo is omdat de kinderen hier nog geslagen mogen worden op school.

Middags zijn we naar de township Hobhouse geweest om hier te sporten met kinderen op een voetbalveldje. We liepen eerst zo’n 100meter door een straat voordat we bij het veldje waren. Terwijl we liepen met een bal onder onze arm kwamen er al allerlei kinderen met ons meelopen omdat ze graag wilden sporten/spelen. Vandaag was het voor mij ook weer indrukwekkend om te zien wat voor kleren(of geen kleren) sommige kinderen aan hebben. ze liepen bijna allemaal op blote voeten, ik heb het even geprobeerd omdat er zand in mijn schoen zat maar dat deed ongelofelijk pijn aan mijn voeten doordat het veld bestond uit zand vol met kleine puntige stenen. Maar de kinderen hier zijn er aan gewend. Ook erg leuk om te zien hoe de oudere kinderen gewoon spelen met de kleine kinderen alsof het hun beste vriendjes zijn.

 

 

Het enthousiasme bij de CIOS studenten is groot. Zowel over hun ontvangst, verblijf en het nuttige werk dat ze doen. Als u dit project ook wilt steunen kan dat door geld over te maken op rekening 3823435 van de stedenband Haarlem-Mutare, postbus 5508 2000 GM Haarlem onder vermelding van CIOSuitwisseling.