Partnerbericht

Buitenlandse vrijwilligers begeleiden in Utrecht

Een muur bouwen waar salamanders en hagedissen in kunnen wonen is niet iets wat je elke dag doet. Tegelijkertijd je Engels oefenen en mensen van over de hele wereld leren kennen waarschijnlijk ook niet. SIW maakt het mogelijk! Op 28 juni is het eerste SIW-project van de zomer van 2014 begonnen, in samenwerking met ATV Stadion, de leukste tuindersvereniging van Utrecht.

Het project

Vrijwilligers uit onder andere Spanje, Servië en Zuid-Korea zijn in Nederland om samen twee weken door te brengen bij deze 130 volkstuinen vol met bloemen, groente, fruit en insectenhotels. Het tuindersterrein bevat ook een speelveld en de internationale vrijwilligers van SIW gaan samen de borders van dit speelveld opknappen. Ook zullen ze planten zaaien voor vlinders en bijen. Daarbij worden ze begeleid door mensen van de tuindersvereniging en door de twee Nederlandse groepsbegeleiders, Lotte en Anneloes. Deze twee meiden zorgen ervoor dat de vrijwilligers een fantastische tijd hebben in Nederland. Ze zijn vol enthousiasme aan het project begonnen en hebben er heel veel zin in om in zo’n internationale groep te werken. Anneloes laat graag wat van Nederland en de Nederlandse cultuur zien en is zelf ook heel nieuwsgierig naar alle andere culturen. Lotte keek er al naar uit om zoveel verschillende zienswijzen bij elkaar te hebben en om een hoop van elkaar te leren. Vrienden maken over de hele wereld én samen als groep iets moois neerzetten: dat is waar Lotte en Anneloes voor gaan.

Vrije tijd

Naast al het werk is er uiteraard ook tijd voor ontspanning en leuke uitstapjes in en rond Utrecht. Je kunt niet in Nederland geweest zijn zonder de nodige fietstochtjes. Ook een dagje met de trein naar Amsterdam gaan staat vaak hoog op het lijstje van de vrijwilligers, hoewel soms na afloop van een project blijkt dat Utrecht hoger eindigt in de Top 5 Nederlandse steden. We zullen zien wie er tijdens dit project als winnaar uit komt.

Uitwisseling

Het belangrijkste is de samenwerking en de interculturele uitwisseling binnen de groep. Elkaars gerechten proeven, elkaars gewoonten leren kennen en niet te vergeten elkaars ideeën horen over duurzaamheid. Middels een thema wordt er bij alle SIW-projecten deze zomer aandacht besteed aan de millenniumdoelen en in het bijzonder aan duurzaamheid. Op het tuindersterrein ligt veel materiaal dat als afval bestempeld kan worden, maar dat ook nog heel goed gebruikt kan worden. Door dit materiaal (leem, stenen, e.d.) te recyclen en te gebruiken om de borders weer te versterken kunnen we laten zien dat er veel meer mogelijk is dan dingen alleen maar weggooien.

SIW heeft verschillende zomerprojecten en bij elk project wordt weer een andere invulling gegeven aan het thema. Het eerste project is in ieder geval succesvol gestart. Laten we er een mooie zomer van maken!

Wil je meer weten over de projecten die SIW dit jaar in Nederland organiseert? Neem een kijkje op onze website!

Tekst: Marijke Vormeer