Partnerbericht

Britse overheid geeft Lendahand financiële steun voor duurzame energieprojecten

De Nederlandse sociale crowdfunder Lendahand, die financiering verstrekt aan ondernemers in opkomende landen, krijgt financiële ondersteuning van UK Aid; een fonds voor ontwikkelingshulp van de Britse overheid. Lendahand krijgt in eerste aanleg 100.000 dollar om projecten te ontwikkelen voor duurzame energie in Azië en Afrika. Het is voor het eerst dat een Nederlandse organisatie steun krijgt van UK Aid.

Britten zijn voorbeeld
Lendahand is een jonge organisatie. Dat de Britse overheid de Nederlandse startup in zijn programma opneemt, betekent veel voor het fintech-bedrijf. UK Aid is deel van het ministeriele Department for International Development (DFID). “De accreditatie van UK Aid geeft ons geloofwaardigheid en autoriteit richting onze crowd en andere doelgroepen”, zegt Peter Heijen, oprichter en directeur van Lendahand. “Dat helpt ons onze doelen te verwezenlijken: kleine middenstanders en mensen in opkomende economieën op weg helpen naar financiële zelfredzaamheid.”

Heijen vindt dat meer overheden een voorbeeld moeten nemen aan het Britse initiatief om op meerdere manieren crowdfundinginitiatieven te steunen en roept minister Ploumen op om het voorbeeld te volgen. “Crowdfunding is een maatschappelijk fenomeen en een belangrijk middel om economische groei en maatschappelijke cohesie te bevorderen”.

Levensstandaard verbeteren
Het programma van DFID loopt tot eind 2018. Lendahand wil de fondsen inzetten voor uiteenlopende duurzame energieprojecten in Afrika en Azië, bijvoorbeeld door mensen die geen elektriciteit hebben, hierin te voorzien. “Door te investeren in duurzame energie, kunnen we de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden blijvend verhogen”, aldus Heijen. “Ze kunnen op deze manier niet alleen geld besparen, ook is het beter voor hun leefomgeving en hun gezondheid.”

Zonne-energie voor verwarming
Een van de projecten die Lendahand met het geld ondersteunt, is het Solar Home System. Hierdoor kunnen mensen in een land als Kenia hun huis verwarmen met zonne-energie, in plaats van het gevaarlijke en relatief dure kerosine. Lendahand verstrekt leningen waarmee mensen het zonne-energiesysteem kunnen kopen. Van het geld dat ze met het gebruik hiervan besparen, lossen ze hun lening af. “Het geld van UK Aid kunnen we onder meer gebruiken als borgstelling bij deze leningen”, zegt Heijen.