Wie niet kan delen. kan ook niet vermenigvuldigen. En gebruik is het nieuwe bezit. Waarom iets kopen als je buren of vrienden het al hebben en willen delen met je? Beter voor je portemonnee en het milieu.  

Materiaal

Zo bezit ik een auto die ik slechts sporadisch gebruik, terwijl mijn buurman er geen heeft maar er  af en toe wel eentje wil gebruiken. Uit dit gegeven is www.snappcar.nl ontstaan, waar je particuliere auto’s kunt huren en verhuren bij jou in de buurt. Of www.spullendelen.nl, dat volgens het zelfde principe werkt, hier kun je bijvoorbeeld gereedschap lenen en uitlenen. En voor het delen van muziek hebben we www.spotify.com, waar je kunt luisteren naar je favoriete muziek zonder een cd te hoeven kopen.    

Kennis

Naast spullen delen kun je ook heel goed kennis delen met elkaar. Online wordt hier steeds meer gebruik van gemaakt via crowdsourcing. Zo heeft de ASN bank de online community www.voordewereldvanmorgen.nl, waar duizenden leden meedenken in thema’s rond duurzaamheid. Een ander bekend concept is www.durftevragen.nl waar je gebruik maakt van elkaars kennis en sociale overwaarde.  

Heb jij nog leuke en nuttige tips die je wil delen? Deel ze met elkaar!  

De nieuwe samenleving 3.0 is een serie blogs die actuele onderwerpen belicht in een snel veranderende economie en samenleving. Hierbij staan sociale innovatie en duurzaamheid centraal.

Rigo Stegeman www.connect2charity.nl 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer