Partnerbericht

Binnen twee dagen €300.000,- crowdfunding voor schonere wereld

Seepje maakte donderdag via het platform van Oneplanetcrowd hun crowdfunding campagne voor een schonere wereld bekend. Binnen twee dagen zamelden ze 300.000,- euro in voor de ontwikkeling en productie van twee revolutionaire afwasmiddelen.

Laat de natuur je (af)was doen

Sinds 2014 maken Melvin (l) en Jasper (r) van Seepje was- en reinigingsproducten op basis van schillen van de Sapindus mukorossi vrucht. Ze zagen als 21-jarige studenten dat er een natuurlijke vorm van zeep ontstaat wanneer deze ‘superschillen’ met water in aanraking komen. Ze begonnen met 4600,- euro studiefinanciering, en betrokken al direct (potentiële) klanten bij het ontwikkelingsproces. Zo worden geuren en kleuren bepaald op basis van klantfeedback. Onder een schonere wereld verstaan zij, naast effectieve producten, een positieve impact op mensen en het milieu.
Over impactdoelstellingen communiceert Seepje openlijk middels hun online jaarverslag.Voor de Nepalese schillen wordt een eerlijke prijs betaald, ook wordt er actief toegezien op het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden aldaar. In Nederland wordt samengewerkt met een sociale werkplaats, waar inmiddels 15 mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking voor Seepje werken. Alle vloeibare producten zijn gebaseerd op een extract uit de schillen, die daarvoor in Nepal verpoederd worden.

Een groot succes

De producten zijn inmiddels bij meer dan 1100 winkels in Nederland en België verkrijgbaar, waaronder die van Albert Heijn, de Wereldwinkel en Marqt. Dit jaar verzorgt Seepje zo’n drie miljoen natuurlijke was- en poetsbeurten. Dit zorgt voor natuurbehoud en schoner afvalwater. De verpakkingen van alle vloeibare producten hebben de vorm van een zeepblok. Ze zijn gemaakt van gerecyclede Engelse melkflessen. Daarmee wonnen de zelf betitelde ‘wasmannen’ de NL Packaging award (2017) in de categorie non-food. Ook wonnen ze een zilveren Pentaward (2017) – een wereldwijde verpakkingsprijs met meer dan 2000 inzendingen uit 54 landen.

Aan de slag

Met hun team dat functioneert vanuit een Haags ‘Washok’ zullen Melvin en Jasper zich de komende tijd bezighouden met de verdere ontwikkeling en productie van hun afwasmiddel. Halverwege 2018 zullen de producten beschikbaar worden bij de verkooppunten van Seepje.