Achtergrond
In het noorden van Rwanda zijn aardappelen het belangrijkste landbouwproduct. De landbouworganisatie Imbaraga, met bijna 27.000 leden, heeft er een trainingscentrum waar met boeren gewerkt wordt aan betere productietechnieken, bewaring en slimme oplossingen om een hogere arbeidsproductiviteit te bereiken. In Rwanda is grote markt voor chips, maar deze werden veelal geïmporteerd uit Kenia en Oeganda. Door aardappelen in eigen beheer tot chips te verwerken creëer je meerwaarde. Daarom wil Imbaraga Rwandese chips maken.
Hoeksche Waard
Drie Hoeksche Waardse akkerbouwers hebben het bedrijf Hoeksche Hoeve opgericht waar ze chips bakken van hun eigen aardappelen. Ze zijn zeven jaar geleden vanaf nul begonnen en deden alles met de hand. Nu maken ze chips van 12 hectare aardappels. Agriterra heeft Hoeksche Chips benaderd om met hun kennis en ervaring de Rwandese aardappelboeren op weg te helpen (www.ambachtelijkechips.nl).
Resultaat
December 2012 is Henk Scheele van Hoeksche Chips voor Agriterra naar Imbaraga gereisd. Hoewel een compleet ander land, cultuur en omgeving, trof hij veel vergelijkingen aan met hoe hij zeven jaar geleden begon.
Hij heeft Imbaraga een goed eind op weg geholpen met praktische adviezen voor alle stappen in de keten, van de verwerking (zoals: gebruik gas in plaats van houtskool, alleen aardappelen met veel zetmeel zijn geschikt, schil de aardappelen niet en bak ze in 160 °C daarmee spaar je de helft aan frituurtijd), verpakking (suggesties voor verpakkingsmateriaal, sluiting van de zak), marketing (zorg voor een verkoper die met proefverpakkingen langs verkoopgelegenheden gaat) tot de verkoop (begin bij lokale winkels waar nu geen chips te koop zijn, zet een schaal om te proeven neer zodat consumenten bekend worden met het product, website).
Ook heeft hij een businessplan gemaakt voor Imbaraga, waar ze nu volop mee aan de slag zijn. Die ambachtelijke chips én hogere inkomsten voor de aardappelboeren in Rwanda komen er wel!
En niet alleen in Rwanda: Agriterra heeft ervoor gezorgd dat er tussen landbouworganisaties in het Grote Merengebied (Rwanda, DR Congo en Burundi) veel uitwisselingen zijn (zo is de boerenorganisatie uit Congo onlangs op studiereis geweest bij Imbaraga) waardoor ook landbouworganisaties in Congo en Burundi met chipsverwerking aan de slag gaan.