duurzame bouwmaterialen

Partnerbericht

Aan de klus? Dit zijn de meest duurzame bouwmaterialen

Bouwmaterialen hebben een flink aandeel in CO2 uitstoot. Onderzoekers van de Universiteit Leiden verwachten dat de koolstofuitstoot van bouwmaterialen nog verder zal toenemen. Dit komt enerzijds door de bevolkingsgroei en daarmee een wereldwijde toenemende vraag naar woningen. Anderzijds doordat de welvaartsgroei zorgt voor de vraag naar grotere en luxere huizen. Dus wanneer je je woning gaat (laten) verbouwen, overweeg dan zorgvuldig de keuze van je bouwmaterialen.

Duurzame bouwmaterialen

Om duurzaamheid van bouwmaterialen te beoordelen, kun je kijken naar vragen zoals; hoe belastend is de grondstofwinning? Welke schadelijke stoffen komen vrij bij het productieproces? Wat is de CO2 uitstoot van productie en vervoer? En in hoeverre zijn de materialen biologisch afbreekbaar of recyclebaar? Maar ook de levensduur van bouwmateriaal speelt een belangrijke rol. Zo is plastic in de basis geen milieuvriendelijk materiaal. Maar wanneer je kijkt naar de levensduur, kun je in sommige gevallen materiaal zoals bijvoorbeeld polycarbonaat wel als duurzaam beschouwen.

Isoleren

Isolatie is één van de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatie van ramen. Isolatie met de meeste milieu belasting is PUR (gespoten polyurethaan) met HFK’s als blaasmiddel (HFO’s hebben een minder krachtig broeikaseffect). Daarna komen materialen als glaswol en steenwol. Om het milieu zoveel mogelijk te besparen, kun je bij je isolatieklus het beste kiezen voor ecologische materialen zoals:

• Kurk
• Grasvezel
• Hennepvezel
• Kalkhennepblokken
• Vlasplaten
• Gerecyclede kleding
• EPS (biofoam)

Voorzetraam van plexiglas
Ook via het raam gaat vaak veel onnodige energie verloren. Daarom doe je er goed aan om je glazen te vervangen voor bijvoorbeeld HR++ glas. Het kan zijn dat jouw woning schuiframen heeft, een monumentaal pand is of dat er andere redenen zijn waardoor dubbelglas niet mogelijk is. In dat geval is een voorzetraam van plexiglas een duurzame oplossing. Het voorzetraam wordt een klein stukje voor je huidige raam geplaatst. Hierdoor ontstaat een isolerende laag met hetzelfde effect als dubbelglas.

Deze vijf bouwmaterialen zijn het meest duurzaam

1. Gerecycled bouwmateriaal
Bouwmateriaal zoals staal (ijzer) maar ook koper en aluminium hebben een een onomkeerbare impact op het milieu. Denk aan de gigantische uitstoot van broeikaseffecten, gebruik van energie en de vervuilende mijnbouw. De al ontstane schade is niet meer terug te draaien maar het voordeel is dat deze bouwmaterialen oneindig te recyclen zijn, zonder kwaliteitsverlies. Kies daarom voor gerecycled staal, welke bijvoorbeeld wordt gebruikt uit oude slooppanden. Je kunt hierbij letten op een MRF-keurmerk (Metaal Recycling Federatie).

2. Natuursteen
Natuursteen is duurzaam en recyclebaar. Het winnen van natuursteen kan relatief eenvoudig zonder een grote milieu impact. Het grootste duurzame voordeel aan natuursteen is dat het niet bewerkt hoeft te worden voor gebruik. Let wel op de herkomst van natuursteen. Dit komt namelijk soms uit landen waar ze het niet zo nauw nemen met milieu en mensenrechten.

3. Bamboe
Bamboe is natuurlijk materiaal dat vooral duurzaam is omdat het overal snel en makkelijk groeit. Daarbij is bamboe makkelijk te herbossen. Door de flexibele stevigheid kun je bamboe op allerlei verschillende manieren voor een bouwproject gebruiken. In sommige landen, zoals China, worden er zelfs hele huizen van gemaakt.

4. (Gerecycled) hout
Hout is natuurlijk materiaal maar gaat zonder bewerking niet zo lang mee als sommige andere bouwmaterialen. Wil je hout gebruiken voor je bouwproject, ga dan vooral op zoek naar tweedehands hout, oftewel herwonnen hout. Daarmee hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt. Het kan vervolgens bewerkt worden zodat het er weer als nieuw uitziet. Het verschil in duurzaamheid maak je vooral door de keuze van afwerking. Zoals milieuvriendelijke houtbescherming en ecologische verf. Let bij het kopen van nieuw hout op duurzaamheidskenmerken zoals het FSC-keurmerk of PEFC. Hiermee weet je zeker dat het om duurzaam bosbeheer en verantwoordelijke houtkap gaat.

5. Olifantsgras
Ook al is de overheid nog (te) voorzichtig met groene bouwmaterialen. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met ecologische materialen zoals stro en olifantsgras. Deze laatste kan gebruikt worden als ecologische vervanger van papier, plastic én als stevig bouwmateriaal. Olifantsgras groeit snel en kan veel CO2 opnemen. Dat maakt dit materiaal nog milieuvriendelijker.

Kies bij afname van bouwmateriaal of bouwklussen voor leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Door je materialen zorgvuldig te selecteren, kun je bij de bouw en verbouw van je woning al een grote bijdrage leven aan het verminderen van de CO2 uitstoot in de bouwsector.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.