Partij Salvadoraanse ex-rebellen door scheuring bedreigd

24-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Aanleiding voor de kletterende ruzie binnen het FMLN was de verbanning van Facundo Guardado, één van de historische leiders van de beweging. Guardado was bij de verkiezingen van 1999 nog presidentskandidaat.

Maar de eigenlijke oorzaak vormen de onhoudbare tegenstellingen tussen partijleden die willen vasthouden aan de communistische lijn en vernieuwers die opteren voor een sociaal gecorrigeerde markteconomie.

Een derde groep in de partij, de terceristas, staat er bij en kijkt ernaar. Maar bij de interne verkiezingen 25 november moeten ook zij kleur bekennen, en daardoor zou de partij wel eens uit elkaar kunnen barsten.

Guardado werd begin deze maand de deur gewezen door het eretribunaal, een partijorgaan dat gedomineerd wordt door orthodoxe communisten. Zij vonden dat Guardado de partij had verraden door zich niet aan de besluiten van de partijleiding te houden en onder andere in te stemmen met de dollarisering van de Salvadoraanse economie.

‘De communistische vleugel van het FMLN wil gewoon niet regeren - ze willen eeuwig in de oppositie blijven,’ zegt Guardado, die zijn voormalige partijgenoten opdeelt in ‘stalinisten’ en ‘pluralisten’. ‘Ze zijn tevreden met een paar parlementszetels zodat ze op alles nee kunnen zeggen.’

De vernieuwers (‘pluralisten’) in de partij zouden daarentegen de ambitie koesteren het land te besturen.

Het FMLN werd bij het begin van de Salvadoraanse burgeroorlog in 1980 gevormd uit vijf rebellengroepen en extreem-linkse partijen, waaronder de Communistische Partij van El Salvador. Na de ondertekening van een vredesakkoord met de regering in 1992 vormde de guerrillabeweging zich om tot een politieke partij.

Bij de eerste verkiezingen in 1994 moest ze nog genoegen nemen met een kwart van de stemmen, maar daarna groeide haar aanhang.

In 1997 won het FMLN de lokale verkiezingen, wat haar het bestuur over de hoofdstad en over een vijftigtal andere gemeenten opleverde. In het parlement heeft het FMLN 31 van de 84 zetels.

Nu al wordt er druk gespeculeerd over de vraag wie er dadelijk het recht heeft op de naam van de partij - een links symbool van formaat in het land en in heel Latijns Amerika - als een scheiding niet meer te vermijden blijkt.

Reacties