Parlement Kenia presenteert 'Lijst van de Schaamte'

10-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Keniase bestuurders en andere functionarissen staan al lang te boek als omkoopbaar. Reden voor onder meer Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds (IMF) om drie jaar geleden alle hulpprogramma's op te schorten. De parlementaire anticorruptiecommissie, de eerste in haar soort in Kenia, hoopt dat de publicatie van de lijst tot gerechtelijke stappen tegen de verantwoordelijken leidt.

Met het politieke gekonkel, de omkoperij en het handjeklap zijn vele honderden miljoenen betrokken. In de rapportage van 937 pagina's wordt onder meer voorgesteld alle functionarissen, hoge ambtenaren, rechters en parlementsleden die door de president zijn aangewezen, wettelijk te verplichten hun vermogen publiek te maken.

De zoon van de president wordt er onder meer van beticht van de illegale import van zes Mercedessen. De vice-president is samen met anderen, onder wie alweer de presidentszoon, betrokken bij het zogeheten Goldenberg-schandaal. Deze draait om miljoenen dollars aan exportpremies die de handelsmaatschappij Goldenberg opstreek voor exporten die vrijwel zeker nooit hebben plaatsgehad. Ook de de naam van de president is ooit in deze zaak genoemd.

Het Zuid-Afrikaanse dagblad Daily Mail & Guardian meldt dat de 'gewone' Keniaan vrijwel geen enkele officiële handeling kan verrichten zonder dat er met wat geld moet worden geschoven. Het parlementaire rapport zegt dat corruptie vooral gemeengoed is in de ambtenarij en de rechterlijke macht.

Reacties