'Papaverteelt blijft noodzaak'

26-04-2007 Bron: Wereldomroep

Even buiten Jalalabad, op de route naar de Pakistaanse grens, zijn ze vanaf de doorgaande weg duidelijk zichtbaar. Uitgestrekte papavervelden, in volle roze-witte bloei. Mannen staan voorovergebogen de bollen te bestuderen. Is de bol rijp, dan wordt met een klein mesje een inkeping gemaakt. De opium stroomt langzaam naar buiten en de volgende dag wordt deze opgedroogde grondstof voor heroïne eraf geschraapt.

Martin Jelsma en Tom

Jelsma en Kramer bij papaver-boer.

Foto Hans Jaap Melissen

Alternatieven

"Ik weet dat het eigenlijk niet goed is voor ons land. Maar wij zijn arm en dit is onze enige manier om geld te verdienen." Mir Hussein, een oudere boer, zegt het met opgeheven handen, zijn woorden uit zijn tandeloze mond spugend. Andere boeren vallen hem bij: alternatieve gewassen, zoals zonnebloemen of tarwe leveren niet genoeg geld op. "Dus zullen we als de politie komt om de papaver te vernietigen, wel geweld moeten gebruiken."

Martin Jelsma en Tom Kramer, twee 'drugsonderzoekers' van het Transnational Institute zijn ook in het veld. "We doen een beetje voorzichtig in dit gebied want er zijn hier al gewelddadige incidenten geweest. Zeker nu, terwijl de oogst eigenlijk al is begonnen, zijn boeren erg bang voor die zogenoemde eradicatie-teams. Als je op dit moment nog velden gaat vernietigen, dan is dat voor de boeren een ramp. Ze hebben grote investeringen gedaan en kunnen, zo laat in het seizoen, ook geen andere gewassen meer verbouwen," zegt Tom Kramer.

Waanidee

Volgens Martin Jelsma is vernietigen van papavervelden nooit een goede oplossing, welk seizoen het ook is. "Eradicatie heeft nog nergens op de wereld gewerkt en het zal ook nooit werken. Je zult eerder moeten kijken naar de verslavingszorg in eigen land - in Europa of bijvoorbeeld de Verenigde Staten - en langzamerhand de vraag moeten terugdringen. Dan neemt de productie misschien ook af. Maar eigenlijk is de productie op wereldschaal al jaren op eenzelfde niveau. Het is een absoluut waanidee dat je door hier velden te verwoesten, iets doet aan de drugsproblematiek thuis."

Het Nederlandse plan om van de zuidelijke provincie Uruzgan een soort 'Betuwe in

Papaver boeren
Foto Hans Jaap Melissen
Afghanistan' te maken, moet dan ook niet beginnen met de vernietiging van de papavervelden. "Het probleem is veel ingewikkelder. Je zult boeren een alternatief gewas of een andere baan moeten bieden."

Maar zolang Afghanistan onveilig en instabiel is, blijft de papaverteelt voor veel mensen de beste manier om aan relatief veel geld te komen. Boeren die maar een heel klein stukje grond hebben, vinden nooit een ander gewas dat evenveel opbrengt per vierkante meter.

In landen waar vroeger veel papaver werd geteeld zoals Thailand of Pakistan - is volgens Jelsma vernietiging van velden nauwelijks aan de orde geweest. "Het was daar een lang proces van ongeveer vijftien jaar. Het ging samen met een sterker wordende economie. Langzamerhand kregen boeren de mogelijkheid zich met andere zaken bezig te houden dan de papaverteelt."

Vervreemden

Volgens Jelsma moeten de Nederlandse troepen in Afghanistan erg voorzichtig zijn om zich te bemoeien met de eradicatie. "Het is dé manier om de bevolking van je te vervreemden of tegen je op te zetten. Het zal het hele doel van de Uruzgan-missie 'wederopbouw' volledig ondergraven."

De boeren net buiten Jalalabad weten in ieder geval voorlopig geen betere manier om geld te verdienen. En de vrees voor de Afghaanse politie is beperkt. "Er wordt vaak over wel of niet -en hoeveel vernietigen onderhandeld", aldus Jelsma. Papaverboer Hussein beweert zelfs dat sommige agenten hem juist helpen. "Als de internationale gemeenschap ons niet kan helpen, dan zullen we die papaver altijd blijven verbouwen. We zijn veel te arm. Al het geld dat de Wereldbank en anderen in Afghanistan steken, verdwijnt allemaal in de zakken van onze regering."

Dit artikel is - met toestemming - overgenomen van de Wereldomroep.

Wereldomroep

Hans Jaap Melissen

Hans Jaap Melissen is een oorlogsjournalist, schrijver en spreker. Hij werkt...

Lees meer van deze auteur >

Reacties