Palestijnse vredesactivisten bezoeken Nederland

19-09-2003
Door: OneWorld Redactie

Ieder jaar tijdens de Vredesweek, nodigt het IKV enkele gasten uit conflictgebieden uit. Dit jaar zijn het twee Palestijnse gasten: de heer Samaan Khouri en mevrouw Fadwa Al Labadi.

Samaan Khouri (55 jaar) is woordvoerder van de Peoples Peace Campaign, een van de gezamenlijk Palestijns-Israëlische vredesinitiatieven. Voorheen was hij directeur van het Palestinian Media Centre in Ramallah. Fadwa al Labadi (54 jaar) is docente vrouwenstudies aan de Al Quds university (de Arabische universiteit van Jeruzalem), en mede-oprichtster van de Palestijnse vrouwenunie en de Jeruzalem Link, dat Palestijnse en Israëlische vrouwelijke vredesactivisten bij elkaar brengt.

Khouri en Labadi bezoeken op uitnodiging van het IKV plaatselijke groepen en kerken. Zij zullen inleidingen geven bij verschillende discussies over de situatie in Palestina en Israël, maar maken ook kennis met Nederlandse initiatieven met betrekking tot de multiculturele samenleving en de opvang van vluchtelingen. Op zondag 21 september zijn zij te gast in Vlaardingen en Rotterdam, bij plaatselijke kerken en de Palestijnse gemeenschap; Maandag 22 september bezoeken zij Meppel op uitnodiging van het Meppels Vredesplatform en de lokale Marokkaanse gemeenschap. Dinsdag 23 bezoekt Khouri Heerenveen en Labadi Emmeloord. Woensdag 24 zijn zij gast van de Raad van Kerken in Den Bosch en Vught. Donderdag 25 bezoeken zij Groningen op uitnodiging van het COS Groningen. Vrijdag 26 nemen zij deel aan de Babylonbijeenkomst over het Midden Oosten in de Janskerk in Utrecht.

Fadwa Al Labadi in een interview voor het Centraal Weekblad: "Onze contacten begonnen al tijdens de eerste Intifada, nog voor het Vredesproces begon. De samenwerking is niet altijd makkelijk, in tegendeel. Als er weer aanslagen gepleegd worden, of bombardementen op Palestijnse steden, kijken we toch elk op onze eigen manier naar de situatie. De Israëli's spreken over "zelfverdediging", als het Israëlische leger Palestijnse steden aanvalt en activisten van Hamas executeert. Ik kan daar erg boos om worden. Maar soms zijn de Israëli's weer kwaad op ons. We zijn dan wel beiden vredesactivisten, maar we blijven deel van het conflict."

Informatie voor de pers: Fadwa al Labadi en Samaan Khouri zijn beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie en afspraken kunt u contact opnemen met het IKV, Jan Jaap van Oosterzee 070-3384918 of 06-55337912


IKV Juul Muller Postbus 85893 2508 CN Den Haag Mobiele: 06 24787919 tel. (doorkiesnr.): 070 338 49 10 fax: 070 354 26 11 E-mail: jmuller@ikv.nl

Reacties