Palestijnen overleven dankzij het web

18-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

‘De Palestijnen gebruiken het internet veel meer dan inwoners van andere Arabische landen. Dat is puur om prakische reden,’ zegt Maan Bseiso, eigenaar van Palnet, de grootste Palestijnse internetprovider. Als oorzaken noemt hij de politieke situatie en veiligheidssituatie die het land parten speelt.

Op het web volgen Palestijnen het nieuws, onderhouden families contacten, plaatsen zakenlui hun orders bij hun leveranciers en kunnen studenten blijven doorleren.

Zo volgen de studenten van de Bir Zeit University op de Westerlijke Jordaanoever via het internet hun lessen, sinds ze na een zelfmoordaanslag in april 2002 de toegang tot de college wordt ontzegd. Volgend jaar hoopt Bir Zeit een volledig leersysteem online te hebben, waarmee leerlingen en docenten ook gegevens, lesmateriaal, berichten en punten kunnen uitwisselen.

Palestijnen gebruiken het internet ook om contacten te onderhouden met familie, zowel in andere landen als in nabijgelegen steden en dorpen die moeilijk te bereiken zijn. Vooral de chatrooms zijn populair.

Ook het aantal banktransacties is verviervoudigd sinds het weer oplaaien van het conflict, en die forse stijging is niet alleen toe te schrijven aan de nieuwe technologie die dat mogelijk maakt.

Internet betekent ook afleiding: een meisje chat met een vriendin in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon, een 10-jarige jongen speelt Project IGI, een gewelddadig spelletje dat eigenlijk niet voor zijn leeftijd is bedoeld.

Het Ibdaa Cultureel Centum, met een soort internetcafé, spreekt van een elektronische revolutie. Het centrum staat aan de ingang van een vluchtelingenkamp waar 11.000 mensen leven, waar een grote muurschildering de dagelijkse realiteit toont: een man die zijn woede richt op een Israëlische tank, prikkeldraad en tenten, een verdwaalde schoen van een kind.

Jongens onderhouden hun eigen website (zie link onder) over het leven onder de Israëlische bezetting.

Naar westerse maatstaven is het internetgebruik in de Palestijnse gebieden laag, toch waren volgens onderzoek van de Madar Research Group uit Dubai zo’n 8 procent van de Palestijnen in juni online. Ter vergelijking: in buurland Israël heeft 40 procent van de huishoudens een internetaansluiting. Uit het onderzoek van Madar blijkt ook dat het aantal internetgebruikers in de Palestijnse gebieden hoger is dan in landen als Marokko, Egypte en Jordanië.

Volgens Mashhour Abudaka van de Palestijnse afdeling van de Internet Society heeft ‘het internet de buitenwereld de Palestijnse gebieden binnengebracht’. Internationale nieuwssites zoals de New York Times en de Israëlische liberale krant Haaretz zijn populair onder Palestijnen. ‘Door internet zijn onze lokale media “a waste of time” geworden,’ zegt Abudaka.

Ibdaa Cultureel Centum
Portal Electronic intifada

Reacties