Pakistan: massaal verzet tegen belasting op geneesmiddelen

26-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De prijzen van medicijnen gingen vier maanden geleden ook al omhoog. De regering sloot eerder een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om meer overheidsinkomsten binnen te halen. De belasting op geneesmiddelen kan de staat 75 miljoen euro opleveren.

Het IMF vindt dat Pakistan snel een strenger financieel beleid moet gaan voeren. Het land heeft een buitenlandse schuld van 38 miljard dollar en in de afgelopen jaren kende het een tegenvallende economische groei.

Het Fonds is van mening dat Pakistan ook belastingen moet heffen op verkoop van spijsolie en landbouwproducten. Op deze manier kan het land hulp bieden aan ongeveer 50 miljoen Pakistani die onder de armoedegrens leven.

De regering heeft anderhalf jaar onderhandeld met het IMF over de invoering van de belasting op de verkoop van geneesmiddelen. De tegenstanders van de maatregel vinden dat Pakistan deze beslissing niet had moeten nemen.

Onrechtvaardig

In november besloot de regering de prijzen te verhogen. Daardoor moet voor sommige geneesmiddelen tot 40 procent meer betaald worden.

Het ‘Netwerk voor de Bescherming van de Consument’ uit Islamabad noemt de belasting op geneesmiddelen onrechtvaardig. ‘De beslissing vergroot de ongelijkheid tussen de burgers. De prijzen voor geneesmiddelen zijn al hoog. De belasting is de nagel aan de doodskist van zieke en arme landgenoten,’ aldus een woordvoerder.

De consumentengroepen beweren dat bijna de helft van de bevolking in Pakistan geen toegang heeft tot noodzakelijke geneesmiddelen. Ook zonder de belasting zijn veel medicijnen duurder dan in de omringende landen.

Krantenadvertenties

De farmaceutische industrie en verenigingen van artsen en apothekers uitten in krantenadvertenties in verschillende Pakistaanse kranten hun afkeer van de maatregel. ‘Armoedebestijding is één van de belangrijkste doelen van de regering. Dat voornemen wordt serieus verzwakt met de belasting op geneesmiddelen,’ schreven zij.

‘De regering moet haar beslissing herzien,’ zegt Mushtaq Noorwala, de ondervoorzitter van de Federatie van Pakistaanse Kamer van Koophandel. De Pakistaanse ondernemers vrezen dat de nog onderontwikkelde plaatselijke geneesmiddelenindustrie niet verder zal groeien door de belasting.

Het aantal tegenstanders van de belasting op geneesmiddelen in Pakistan is enorm. Het is voor de regering steeds moeilijker de maatregel te blijven hanteren. ‘We zullen zien wie er deze keer zijn gelijk haalt, het IMF of de Pakistaanse bevolking,’ zegt een lid van de Pakistaanse Vereniging van Chemici en Apothekers strijdlustig.

Reacties