Pakistaanse provincie wil uithuwelijken meisjes verbieden

11-04-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld South Asia

Traditioneel huwelijkten de Pashtoen de meisjes uit aan de familie van het slachtoffer, als compromis in serieuze zaak als moord. Vooral wanneer de status van een stam op het spel stond. Het gebruik bestaat al zo'n 1400 jaar. Swara betekent letterlijk 'rijden op de rug van een paard of dier'.

Kritiek was er allang op dit middeleeuwse gebruik, zelfs religieuze groeperingen veroordeelden het ritueel als niet-islamitisch.

Er werd echter pas echt actie ondernomen nadat het Hooggerechtshof in Peshawar in november 2002 het gebruik als illegaal, immoreel en niet-islamitisch had veroordeeld. Deze uitspraak riep om een wet die swara verbiedt.

Financiële verplichtingen

De rechtszaak draaide om een huwelijk dat 25 jaar geleden was voltrokken. Bakht Mana werd gedwongen te trouwen met Hamesh Gul, als compensatie voor een moord die vermoedelijk door haar oom en tante was gepleegd. Bakht bleef bij haar ouders wonen tot haar 18e jaar. Maar toen haar man haar ritueel in hun nieuwe huis zou moeten inwijden, liet hij verstek gaan om zo zijn financiële verplichtingen te ontlopen.

Bakht besloot een scheiding aan te vragen en op 3 oktober 2000 beslist de rechter in haar voordeel. Ook het Hooggerechtshof in Peshawar, waar Hamesh Gul in hoger beroep ging, besloot in het voordeel van Bakht. Met die uitspraak werd swara aangemerkt als een illegaal gebruik.

Compleet verbod

Tot nu toe vond geen enkele regering het noodzakelijk om het ritueel wettelijk te verbieden. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof besloot het rechtse bestuur (van Muttahida Majlis-e-Amal (MMA)) een wetsontwerp in te dienen. De nieuwe wet zal het swara-gebruik compleet verbieden. In de derde week van april wordt het voorstel voorgelegd aan de provinciale vergadering.

Hoewel niemand het gebruik nog lijkt te rechtvaardigen, is het opmerkelijk dat geen enkele maatschappelijke organisatie strijdt voor de opheffing van de swara.

Reacties