Pakistaanse atletes belaagd door fundamentalisten

12-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'De Mullah's (geestelijk leiders, red.) willen dat we alleen maar thuis blijven, kinderen krijgen en God weet wat nog allemaal doen daar', zei demonstrante Aisha Shaukat tegen de Britse krant The Guardian. Flyers getuigden ook van verzet tegen fundamentalistische tendenzen: 'Wij, de burgers, veroordelen deze Talibanisering'.

De protesten zijn vooral gericht tegen de Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), een sterke alliantie van islamitische politieke partijen, die bovendien banden zou hebben met de Taliban-beweging, de voormalige machthebbers in Afghanistan.

De MMA zou ook achter de aanval zitten op deelnemers aan een mini-marathon in de stad Gujranwala, ruim 200 kilometer ten zuiden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De wedstrijd, waaraan enkele vrouwelijke atletes deelnamen, eindigde abrupt toen mannen benzinebommen gooiden op het parcours en voertuigen in brand staken. De politie maakte met traangas een einde aan de oproer en arresteerde meer dan vijftig mensen.

Uit zicht

Andere mini-marathons werd afgelopen weekeinde uit voorzorg afgelast. De MMA heeft aangekondigd de volgende wedstrijden eveneens met geweld te zullen verstoren als vrouwen de wedstrijd niet apart van mannen lopen. De minister voor Sport heeft al toegezegd dat in de komende marathons in de als liberaal bekend staande provincie Punjab vrouwen apart van de mannen zullen lopen. Bovendien zullen vrouwen niet op de hoofdwegen lopen om niet te veel in het zicht te komen.

De MMA verzet zich tegen de regering van president Musharraf, die een minder streng islamitische koers probeert te varen. Daar waar de MMA bestuurlijke macht heeft, is muziek en dans in de ban gedaan en zijn afbeeldingen van vrouwen in het openbaar verboden.

'Het is een strijd tussen ideologieën en de fundamentalisten zijn aan de winnende hand', stelt politiek analist Talat Masood in The Guardian. 'De regering heeft geen ruggegraat.'

Traditionele jurk

Volgens Zilla Huma, een vrouwelijk parlementslid dat deelnam aan de wedstrijd in Gujranwala, waren de rellen georganiseerd en had de plaatselijke bevolking geen bezwaar tegen de mini-marathon. Huma liep ook in een marathon in Lahore in december 2004, waaraan voor het eerst zowel mannen als vrouwen deelnamen. 'De MMA denkt dat wij in korte broeken lopen, maar we dragen allemaal traditionele jurken, inclusief hoofddoek', aldus Huma tegen de Britse krant.

Het parlement riep de regering overigens maandag op vergelijkbare acties tegen vrouwen die aan sociale en sportieve activiteiten deelnemen, officieel als terroristische daden te bestempelen.

Reacties