Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

Toen Lehloholo’s zoontje al geboren was kon de baby samen met zijn moeder naar Netcare. Deze privékliniek heeft de afgelopen twee weken negentig baby’s opgevangen, meldt CNN.

Jacob Zuma 250
Zuma (cc) Downing Street

Zuid-Afrika wordt al twee weken in de greep gehouden door de staking van 1,3 miljoen ambtenaren, waaronder naast ziekenhuispersoneel ook leraren, politieagenten en gevangenismedewerkers. Zij eisen een loonsverhoging van 8,6 procent.

Tekort
De regering zegt zich geen verhoging te kunnen veroorloven die ruim het dubbele van de inflatie bedraagt. Door de financiële crisis kampen zij al met een financieringstekort van 6,7 procent van het bruto nationaal product (bnp).

Privékliniek
Vooral de werkweigering van verplegers en ander ziekenhuispersoneel laat zich aanvoelen. Mensen staan voor een gesloten deur en ambulancepersoneel mag niet uitrukken.

Privéklinieken als Netcare kunnen het werk nauwelijks aan. Het regent nieuwe patiënten die dringend hulp nodig hebben, zoals mensen met schotwonden en tuberculose. De regering heeft inmiddels artsen uit het leger ingezet zodat de allerzieksten behandeld kunnen worden.

Kritiek op Zuma
President Jacob Zuma heeft zijn ministers inmiddels opgedragen weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de stakers. Temeer omdat de grootste vakbond, Cosatu, heeft gedreigd mee te gaan doen aan de staking. Zuma zegt “het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop”. De ANC-leider werd in Zuid Afrikaanse kranten hevig bekritiseerd omdat hij de afgelopen weken ondanks de problemen op staatbezoek in China was. Maandagavond werden de gesprekken tussen de vakbonden en regering hervat. De overheid stelde een nieuwe verhoging van 7,5 procent van het bnp voor. Het is nu aan de vakbonden of ze akkoord gaan. Als het aan Cosatu ligt is minder dan 8 procent onbespreekbaar.

Lees meer over de staking in Zuid-Afrika op de weblog van Maarten Boersema en Ruard Stolper

Foto boven: Operatiekamer van ziekenhuis in Kaapstad (cc) 

 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)

Advertentie

MtM-banner