Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

In 2003 boycotten lokale leiders in noord-Nigeria een poliovaccinatiecampagne. De inentingen zouden door het Westen moedwillig besmet zijn, waardoor gevaccineerden kans liepen op onvruchtbaarheid, hiv en kanker. En de Zuid-Afrikaanse minister van gezondheid promootte in de jaren nul een dieet van bieten en vruchtensapjes als behandeling tegen aids. De westerse hiv-medicatie beschouwde ze als gif.

Wantrouwen
Toch ontstaat wantrouwen niet alleen vanuit overheidscommunicatie. De Canadese onderzoekster Clara Rubincam ontdekte uit gesprekken met jonge Zuid-Afrikanen uit de township Khayelitsha dat zij sommige wetenschappelijke verklaringen niet goed kunnen rijmen met wat zij zien in de praktijk.

Traditionele genezer
Dat heeft ook te maken met de grote verschillen tussen de westerse en Afrikaanse visie op ziekte. Voor veel Afrikanen zijn de verklaringen en rituelen van de traditionele genezer nog altijd vertrouwder en begrijpelijker dan de klinische, wetenschappelijke uitleg van dokters en verpleegkundigen.

Lees het uitgebreide artikel van Anouk Broersma over wantrouwen in westerse gezondheidszorg in Blendle/Elinea/Myjour.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)

Advertentie

Afrikadag

Advertentie

MtM-banner