Achtergrond

Vijf vragen over bloeddiamanten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wat zijn bloeddiamanten?
Een bloeddiamant (ook wel conflictdiamant genoemd) is een diamant afkomstig uit conflictgebieden, meestal in Afrika. Kenmerkend aan bloeddiamanten is dat de opbrengst van de diamantverkoop wordt gebruikt om de activiteiten, meestal oorlogen, van regeringen of rebellenbewegingen te financieren. Bloeddiamanten worden onder andere gelinkt aan de bloedige conflicten in DR Congo en Sierra Leone.

charles taylor gearresteerd
Charles Taylor na zijn arrestatie.
Foto:
VN, Mathew Elavanalthoduka

Wat is de link van Charles Taylor met bloeddiamanten?
De ex-president van Liberia staat terecht bij het Sierra Leonetribunaal. Taylor wordt ervan beschuldigd zich intensief bemoeid te hebben met de burgeroorlog in zijn buurland Sierra Leone (zie kader), en daarbij oorlogsmisdaden te hebben gepleegd. De aanklagers verdenken Taylor ervan dat hij zijn terreur in Sierra Leone met bloeddiamanten zou hebben gefinancierd.

Wat heeft Naomi Campbell met de burgeroorlog in Sierra Leone te maken?
Na een diner in 1997 van Nelson Mandela zou Campbell een of meerdere bloeddiamanten van Taylor hebben ontvangen. Actrice Mia Farrow, die ook te gast was bij dat etentje, beweert dat Campbell haar de volgende ochtend zou hebben verteld dat er ‘s nachts op haar deur was geklopt door twee bedienden van Taylor die haar een knots van een diamant gaven. Campbell ontkent en zei tegen Oprah Winfrey dat ze Taylor een ‘enge man’ vindt.

Diezelfde enge man zou haar de blamage van een openbare getuigenis voorlopig kunnen besparen. Taylors advocaten hebben afgelopen maandag uitstel van Campbell’s getuigenis gevraagd. Mia Farrow moet aanstaande maandag getuigen evenals Campbells voormalige agente Carole White. De verklaring van het 40-jarige model zou van groot belang voor de zaak van aanklager Brenda Hollis tegen Taylor kunnen zijn. Taylor ontkent betrokkenheid bij de handel in bloeddiamanten.

ring
Foto: cc, Kevin

 

Hoe weet ik dat er om mijn vinger geen bloeddiamant zit?Op diamanten zit geen goed of fout stempel dat je met een loep kunt zien. Maar als je een nieuwe diamant koopt kun je bij je juwelier wel vragen naar een garantie van toeleveranciers dat de diamant conflictvrij is. Lang niet alle juweliers kunnen die garantie overleggen maar als meer mensen ernaar vragen dan is dat een prikkel voor de juweliers om die garantie voortaan wel in huis te hebben.

 

Wie zit er achter dat certificaat?
Dat certificaat is te danken aan het ‘Kimberley Proces‘, een initiatief van regeringen, diamantbedrijven en organisaties om diamanten te certificeren op herkomst. Een certificaat van het Kimberley Proces, dat garandeert dat diamanten conflictvrij zijn, gaat mee met alle officiële transporten van ruwe diamanten van en naar deelnemende landen. Dat het Kimberley Proces bestaat is echter nog geen garantie voor het uitbannen van bloeddiamanten en andere conflictmineralen. Vanwege een gebrek aan effectieve controle worden deze mineralen nog steeds verhandeld. 

sierra leone slachtoffers
Foto: UNHCR

Afgehakte ledematen
De burgeroorlog in Sierra Leone tussen het Revolutionair Verenigd Front en regeringstroepen duurde van 1992 tot 2002. Die tien jaar leverden 75.000 doden, 2 miljoen vluchtelingen, 257.000 verkrachte meisjes en vrouwen, en 10.000 tot 15.000 kindsoldaten op. Nog steeds is Sierra Leone getekend door het conflict. De rebellen zaaiden terreur door het afhakken van handen en voeten van hun slachtoffers. 20.000 mensen overleefden deze ‘amputaties‘ en moeten zich hiermee zien te redden.

Foto bovenaan: Naomi Campbell (cc) Anna Fischer

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons