Achtergrond

Syrische activisten in Nederland in hongerstaking

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 3o juni jl. vielen volgens het Libanese leger vijf zelfmoordterroristen militairen aan toen zij twee geïmproviseerde Syrische vluchtelingenkampen in Arsaal, het Noordoosten van Libanon tegen de Syrische grens, binnen kwamen vallen. Een zesde militant gooide een handgranaat naar een patrouille, zo was te lezen in de verklaring van het Libanese leger.

Een zelfmoordterrorist liet zijn explosieven afgaan voor een legerpatrouille. Drie soldaten raakten daarbij gewond. Vier anderen bliezen zichzelf op, zonder dat daarbij een soldaat gewond raakte. Wel kwam er een meisje uit een van de kampen om. 

Een vluchtelingenkamp in Arsaal waarbij ongeveer 400 Syriers gevangen werden genomen.  

Inval 30 juni 

Bij de inval werden tenten in brand gestoken, en werden volgens Arabische media zo’n 400 Syrische vluchtelingen gevangen genomen. De Syrische activisten in Amsterdam spreken van 375 gevangenen, ze hebben documenten met de namenlijsten.

De Libanese minister van mensenrechten, Ayman Choucar, riep vorige week donderdag op om een onderzoek in te stellen naar de dood van vier Syrische vluchtelingen die in detentie om waren gekomen. Volgens het leger stierven ze door een chronische ziekte.

“Om het imago van het Libanese leger hoog te houden en om kwalijke geruchten te voorkomen, vragen we de leiding en justitie om een transparant onderzoek te starten naar de oorzaken die hebben geleid tot de sterfgevallen,” zei de minister tegen persbureau Reuters.

Human Rights Watch had de dag daarvoor al aangedrongen tot een onderzoek. Syrische activisten in Amsterdam zaten gistermiddag bij Amnesty International Nederland. “Ze gaan een onderzoek starten”, liet een van hen na afloop weten. “De uitkomst verwachten we binnen een paar dagen te krijgen.”

Vraagtekens 

Syrische activisten in Amsterdam en elders in Europa zetten vraagtekens bij de verklaringen van het Libanese leger.

Zeven Syrische activisten in Nederland zijn naast de Westerkerk in Amsterdam een hongerstaking begonnen. En gisteren protesteerden een aantal Syrische activisten bij de Libanese ambassade in Den Haag. Ze hadden van de autoriteiten toestemming gekregen om met tien man te komen demonstreren.

 

 

Waarom zijn jullie hier precies? vraag ik hen.  

“Wij zijn een hongerstaking begonnen omdat het Libanese leger vluchtelingenkampen in Arsaal in Libanon is binnengevallen”, zegt Azza Murtada.  “Er zijn een aantal kampen waarvan ze tenten in brand hebben gezet. Daarnaast zijn bijna 400 vluchtelingen gevangen genomen. Zeven zijn gestorven door martelpraktijken. Het lot van de andere is niet bekend. Van de gevangenen weten we niet waar ze zijn”, vertelt Murtada. “Zelfs het land waar Syriërs naartoe vluchten, martelt vluchtelingen. Deze Syriërs zijn gevlucht voor de oorlog en zoeken alleen veiligheid.”

Gevlucht voor etnische zuiveringen 

“De vluchtelingen die in Arsaal zitten komen vooral uit Al-Quseyr, Qara en Zabadani”, vertelt een andere activist, die uit veiligheidsredenen anoniem wil blijven. Hij heeft nog familie in Syrië. “Het zijn gebieden die door het regime, maar vooral door Hezbollah, etnisch zijn gezuiverd. De mensen zijn gevlucht naar Libanon. Het gebied waar ze nu zitten, wordt gecontroleerd door Hezbollah. Om Arsaal heen zitten allemaal checkpoints van Hezbollah, daar kom je niet doorheen. De vluchtelingen kunnen ook niet zomaar naar andere delen van Libanon gaan, daar moeten ze toestemming voor vragen.”

Met heel veel moeite kunnen ze naar Beiroet, vertelt hij. “Journalisten komen er al helemaal niet in. Alleen als ze van media gelieerd aan Hezbollah zijn.”

[[{“fid”:”57602″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”height:733px; width:550px”,”class”:”file-default media-element”,”data-delta”:”2″}}]]

Na de inval van het vluchtelingenkamp 

Hongerstaking

“Veel mensen vragen me: Waarom zijn jullie nu met een hongerstaking begonnen?”, vertelt Murtada. “Heel Syrië is al zes jaar lang in oorlog, elke dag gaan er mensen dood, elke dag worden mensen gevangen genomen. Van Syrië weten we dat er oorlog is, je weet dat je daar elk moment kunt sterven. Er is geen wet, er is geen orde, er is niets.”

“De Syriërs die gevlucht zijn, zoeken veiligheid. Ze verlieten hun eigen land om vrede te zoeken in Libanon. Maar daar dreigt het gevaar van Hezbollah. Op elk moment kan die komen en hen gevangen nemen.”

De internationale vluchtelingenverdragen moeten ook daar op hen van toepassing zijn, stelt de activiste.

De internationale gemeenschap moet erop toezien dat ze beschermd worden 

Murtada: “Hezbollah nam hun huizen in, nam hun steden in en valt hen nu ook aan op het gebied waar ze naartoe zijn gevlucht. Ze kunnen nergens heen. Het zijn opponenten van Bashar al-Assad. “De internationale gemeenschap moet er op toezien dat ze beschermd worden.” 

“De Libanese advocate, Dayala Shehade, probeerde onderzoek te doen naar de omgekomen Syriërs. Ze was daarvoor gemachtigd door de families van drie van de vier dode Syriërs, terwijl ze in gevangenschap van het Libanese leger waren, om te komen kijken. Maar de geheime dienst van het leger hield haar tegen”, aldus Issa

“Het Libanese leger gaf een verklaring, en zei dat de drie waren gestorven door de hitte. De gezondheid van de drie was niet zo goed, maar of ook echt van de hitte zijn gestorven? Ze zitten continue in de hitte van een tent,” zegt Lourens Issa, mensenrechtenactivist, (christen) en lid van het Syrian Legal Network in The Netherlands. 

Nederland en Frankrijk

“Syrische activisten in Europa hebben besloten om in actie te komen om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen dat ze in moeten grijpen”, zegt Issa. “Als blijkt dat het leger mensen heeft gemarteld, moeten ze daarvoor worden berecht.”

Libanees leger onderzoekt zichzelf

De aanklager van het Libanese leger heeft ook een onderzoek aangekondigd, leg ik Issa voor. “Dit is een onderzoek van het leger naar het leger zelf. Dat is onacceptabel voor degene die in hongerstaking zijn”, reageert ze. 

Issa: “Het probleem is dat we niet kunnen begrijpen dat Hezbollah een terreurgroep is die Syriërs doodt in Syrië, en ook nog eens allerlei gebieden heeft ingenomen in Syrië, en nu achter de vluchtelingen in Libanon aanzit.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons