Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

Brazilië beleeft dit jaar een uitzonderlijke droogte. Dat heeft de koffieprijs de hoogte in gejaagd. De laatste maand heeft Starbucks daarom nauwelijks nog koffie gekocht in Brazilië, liet het bedrijf weten aan de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De prijs voor arabicakoffie is bijna verdubbeld in een jaar tijd. De arabica is de koffievariëteit die de Amerikanen het liefst hebben. Door de droogte dreigt de oogst van de arabicakoffie in Brazilië heel wat kleiner uit te vallen.

Recorddroogte
De recorddroogte in Brazilië duurt nu al maanden. In dit seizoen zouden de bonen moeten groeien maar in december, januari en februari noteerden de koffieboeren amper 10 procent van de neerslag die ze normaal hebben.

Brazilië levert bijna 40 procent van alle koffie in de wereld. De verwachting is dat de koffieprijzen wereldwijd zullen stijgen.

El Niño
Niet alleen de droogte baart Brazilië zorgen. Straks komt er zware regen, een gevolg van El Niño. Door de enorme hoeveelheid neerslag in korte tijd dreigen heel wat koffieplantages verloren te gaan.

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor.

Gemiddeld om de twintig jaar komt een extreme El Niño voor. Als de aarde verder blijft opwarmen, zal dat aantal de komende honderd jaar verdubbelen: om de tien jaar zal dan een sterke El Niño voorkomen.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)

Advertentie

MtM-banner