Achtergrond

Nederlanders groentjes in duurzaam sparen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Eind 2015 stond de teller bij de Nederlandse banken op maar liefst 336 miljard euro. Een enorm bedrag dat de banken zouden kunnen investeren in een duurzame toekomst. Nederlanders lijken zich echter nog niet bewust van dit groene potentieel van hun spaarcenten.

Duurzaamheid is binnen de financiële sector steeds minder een taboe. Zo kijken Nederlandse banken steeds vaker naar de maatschappelijke impact van hun investeringen. Eind 2015 stelden ze in een gezamelijk klimaatstatement voortaan alleen nog aan ‘groene’ bedrijven een lening te verstrekken. Banken gebruiken ook ons spaargeld om te investeren. Met de keus voor een groene spaarrekening zorgen we ervoor dat deze beleggingen bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Geen investeringen in wapens of vervuilende kolencentrales dus, maar in zonnepanelen en biologische landbouw. 

1 op 3 heeft geen idee wat er met zijn spaargeld gebeurt

Geen idee

Nederlanders zelf lijken echter niet zo geïnteresseerd in wat er met hun spaargeld gebeurt. Trendonderzoek van Kaleidos Research laat zien dat het aantal Nederlanders met een groene rekening al een aantal jaar ongewijzigd is. Eén op de tien Nederlanders zegt een dergelijke groene spaarrekening te hebben. Zes op de tien hebben dit niet. Opvallend is dat eén op de drie Nederlanders geen idee heeft of de bank het spaargeld wel of niet investeert in duurzame doelen. Ook over de beleggingsactiviteiten van pensioenfondsen hebben veel Nederlanders geen benul. Maar liefst zeven op de tien Nederlanders geven aan dat zij niet weten waar fondsen hun pensioengeld in investeren, zo laat I&O Research in opdracht van Trouw zien.

Aandeelhouders

Een gemiste kans. Zo stelt ook duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst in haar boek dat ze vorig jaar lanceerde. De titel is veelzeggend: geld stuurt de wereld, jij bepaalt de koers. Volgens Rakhorst kunnen we veel meer invloed uitoefenen met ons geld dan we denken. Ze ziet Nederlanders allemaal als ‘grootaandeelhouders’: fondsen, verzekeraars en banken beheren namens ons miljarden euro’s. Euro's die een verschil kunnen maken met het oog op de toekomst. “Maar dan moeten we ons bewust zijn van onze macht en onze stem laten horen”.

Duurzaamheid en winst bijten elkaar niet

Win-win

Een voorspelbare terughoudendheid ligt op de loer. Investeringen in duurzaamheid, die kunnen toch niet rendabel zijn?  Onderzoeken hebben aangetoond dat duurzaamheid en winst elkaar echter niet hoeven te bijten. Sterker nog: beleggen in duurzame fondsen is net zo rendabel als investeringen in ‘gewone’ beleggingsfondsen met een vergelijkbaar risicoprofiel.  Bovendien kent groen sparen een aantal fiscale voordelen. Tel daarbij op het goede gevoel dat je krijgt wanneer je weet dat je geld een goede bestemming heeft, en er is sprake van een klassieke win-win situatie.

Het aprilnummer van OneWorld staat in het teken van Goed Geld. We spraken met durfkapitalisten, experts en fintech-startups die de financiële wereld veranderen van binnenuit. Want als je met geld meteen goede dingen doet, heb je daarna minder geld nodig om alles weer recht te breien, is de filosofie. Financieel journalist Anna Mees legt uit hoe je de echt duurzame spaarrekeningen onderscheidt van de groenwassers.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons