Advertentie

Nacht van de VN

Wij zijn op zoek naar enthousiaste stagiairs die journalistieke ervaring op willen doen bij het leukste multimediale platform voor mensen die mondiaal denken en groen doen.

Wij bieden stageplaatsen op de volgende onderdelen
en thema’s:

 • Redactie algemeen
 • Themaredactie: Data, Crisis, Vrede & Veiligheid, Love, Fair Fashion, Water, Business, Werelddoeners, Global Goals, English
 • Onderzoeksjournalistiek
 • Diversiteit
 • Fotografie/film
 • Marketing en communicatie
 • Partners en samenwerkingen
 • Programmamakers

Redactie algemeen:

 • Meedraaien met de redactie: verhaalvoorstellen en ideeën voor de website en blad bedenken, en eventueel uitwerken tot artikelen (nieuwsberichten, interviews, repo's).
 • Artikelen in het cms plaatsen en voorzien van beeldmateriaal.
 • Het internationale nieuws bijhouden en de relevante actualiteiten vertalen naar een Nederlands publiek.
 • Levendig houden en uitbreiden van sociale media.
 • Nieuwsitems aanleveren bij Sublime FM/Het Nieuws van de Vooruitgang.
 • Schrijven en versturen van nieuwsbrieven.
 • De online-coördinator ondersteunen bij het plaatsen van online artikelen.
 • De redactiecoördinator ondersteunen bij voorkomende werkzaamheden.

Themaredactie:

OneWorld Data

Ook benieuwd naar de wereldse verhalen die schuil gaan in datasets? Hoe je verhalen kunt vertellen met behulp van interactieve graphics? Let the numbers speak!

OneWorld Crisis / Vrede & Veiligheid

Wil jij ook altijd alles weten van brandhaarden, militaire (vredes)missies, natuurrampen, noodhulp en geopolitiek? Dan is deze themastage iets voor jou.

OneWorld Love

Van gaypride in Chili tot seksles in Fiji, OneWorld Love is het kloppend digitale hart van de wereld van liefde, seks en gezondheid. Matched dat met jouw interesse en heb je een snelle pen? Dan is deze themastage iets voor jou.

Fair Fashion

Hoe staat het met de goede voornemens en mooie beloften van de kledingindustrie? Hoe duurzaam kan een kledingkiloknaller zijn? Je bent een kritische fashionista of fashionisto die de lezer meeneemt in de zoektocht naar eerlijke en duurzame kleding. Je werkt samen met onze modeschrijvers Emy Demkes en Annemiek Huijerman.

OneWorld Water

Hoe schoon is ons drinkwater? Waarom staan Nederlandse steden blank na een plensbui? En hoeveel water zit er in mijn T-shirt? Tijdens een stage bij OneWorld Water duik je in deze kletsnatte vraagstukken! 

OneWorld Business

Van startup tot multinational: jij voelt je thuis in de wereld van het bedrijfsleven, en kijkt met positief-kritische blik naar hun inspanningen om de wereld wat eerlijker en duurzamer te maken.

OneWorld Werelddoeners
Geloof jij in de kracht van actieve wereldburgers en wil je weten wat anderen beweegt om met een kleinschalige initiatief iets te ondernemen om de wereld een beetje eerlijker en duurzamer te maken? Meld je dan aan voor een stage bij OneWorld Werelddoeners.

Global Goals

We zoeken een enthousiaste stagiair met internationale ambities die redactionele werkzaamheden doet voor de Global Goals community. Wil je de organisaties leren kennen die in Nederland bezig zijn met de Werelddoelen, dan is dit jouw plek. Je plaatst blogs en andere bijdragen van partnerorganisaties en gaat zelf op zoek naar bijzondere initiatieven die een podium verdienen. Je volgt de ontwikkelingen bij de VN en in de rest van de wereld op de voet en vertaalt deze naar de Nederlandse lezer, maar laat vooral ook zien wat je zelf kunt bijdragen.

OneWorld English

You write and edit articles in English for our international audience. You’re fluent in English and are preferably able to translate from Dutch to English. 

Onderzoeksjournalistiek

Je zet zelfstandig een onderzoek op of ondersteunt bij onderzoek, bijvoorbeeld binnen dossiers als afval, TTIP, hormoonverstoorders, belastingen, migratie of vluchtelingen. Je hebt een journalistieke achtergrond en vindt het leuk om in een internationaal team te werken. Je kunt je uren verdiepen in dossiers, data en WOB-verzoeken. Je vertaalt je onderzoek naar een multimediale productie (of wil graag leren hoe je dit doet).

Jij:

 • Bent bijna of pas afgestudeerd (HBO/WO-niveau)
 • Hebt een vlotte pen en zeer goede beheersing van het Nederlands
 • Bent thuis in social media en schrijven voor internet
 • Neemt initiatief, hebt ideeën en journalistieke ambitie
 • Hebt interesse in multimediaal werken
 • Kunt werken met Datawrapper of wil dit graag leren

Ons aanbod

Stage bij een multimediale redactie, met ervaren journalisten, waar je journalistieke schrijfervaring opdoet en inhoudelijke expertise opbouwt.
Stageperiode van drie maanden voor 4 – 5 dagen in de week (andere opties in overleg). Een stagevergoeding (dit geldt alleen voor een stage verbonden aan een opleiding).

Wil je als vrijwilliger meedraaien op de redactie of ben je op zoek naar een werkervaringsplek, dan is dat ook mogelijk. Voorwaarde is dat je aantoonbaar journalistieke kwaliteiten en interesses hebt. Voor vrijwilligers is een reiskostenvergoeding beschikbaar.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
9.00 uur: je scant het (internationale) nieuws, en kijkt er in de redactie-inbox nieuwe persberichten, uitnodigingen of lezersreacties zijn
9.30 uur: de scrum: de redactie komt bij elkaar om het belangrijkste nieuws van de dag te bespreken, de online berichtgeving van die dag vast te stellen en de taken te verdelen
10.00 uur: je maakt een 'kortje' van internationaal nieuws, werkt aan een actueel bericht en plaatst in overleg met de dagchef artikelen van correspondenten op de site
12.30-13 uur: lunch aan de keukentafel of op het balkon
13.00 – 17.30 uur: erop uit! Werken aan een uitgebreider artikel binnen je thema of op pad voor interviews of interessante bijeenkomsten in de wereld van mondiale denkers en groene doeners.  

Andere stages

Voor de onderstaande stageplekken gelden vergelijkbare eisen en is ons aanbod ook ongeveer hetzelfde. Het zal echter per onderdeel wat specifieker zijn.

Diversiteit

OneWorld wil een podium bieden aan talentvolle auteurs en opiniemakers die onderwerpen brengen die mainstream media laten liggen. Heb jij een groot netwerk en heb je een neus voor onderwerpen waar anderen pas volgend jaar over schrijven? Dan is deze stage iets voor jou.

Fotografie/film

Denk jij in beelden en fotografeer en/of film je graag? Bij OneWorld krijg je de kans heel divers te fotograferen en/of te filmen; van portret tot reportage, als fotoserie of voor bij een artikel, voor het magazine, voor online of bij events. Ook kun je veel leren over beeld van onze beeldredacteur en vormgevers.

Marketing en communicatie

Wil jij helpen met het groeien van onze maatschappelijke mediacommunity online? Weet jij onze boodschappen samen te vatten in 140 tekens, noemen je vrienden je social mediaholic en vind je het leuk om met Google analytics te kijken wat we nog meer en beter kunnen doen om onze community te bereiken? Dan is deze stage jou op het lijf geschreven.

Partners & samenwerkingen

Vind jij het leuk om op zoek te gaan naar bedrijven en non-profits die met ons streven naar een eerlijke, duurzame wereld en te kijken hoe we kunnen samenwerken? Als jij houdt van netwerken, nieuwe contacten leggen, samenwerkingsplannen bedenken, dan past deze stage bij jou!

Sollicitatieprocedure

Heb jij interesse in een van deze stages? Stuur je motivatie en CV naar redactiecoördinator Trisha Goossens (trishagoossens@oneworld.nl). Stuur ook een paar voorbeelden mee van je werk en laat in je motivatie aan ons weten welke relevante dossiers je goed kent, en welke je graag wilt opbouwen. Voor eventuele vragen kun je mailen naar hetzelfde adres.

Lonneke van Genugten

Lonneke van Genugten

Vertrekkend hoofdredacteur

Nog even hoofdredacteur van OneWorld. Neemt daarna een maatschappelijke sabbatical. Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en …
Profielpagina

Advertentie

WeDo2030