Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Publiekelijk zegt president Goodluck Jonathan niet met Boko Haram te onderhandelen over de ruim 200 schoolmeisjes die in april ontvoerd werden uit Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Maar achter de schermen zijn er wel degelijk gesprekken aan de gang, blijkt nu. De Nigeriaanse overheid heeft het internationale Rode Kruis als neutrale partij aangetrokken om aan te schuiven bij de onderhandelingen, meldt The Telegraph. Inzet is de meisjes terug te krijgen door gevangen aanhangers van Boko Haram vrij te laten.

De onderhandelingen begonnen twee maanden geleden en is al eens bijna tot een akkoord gekomen. De meisjes zouden vrijgelaten worden in Yola, in het noordoosten, maar uiteindelijk ging het niet door omdat Boko Haram weigerde alle meisjes tegelijk vrij te laten.

De betrokkenheid van het Rode Kruis wordt gezien als positief nieuws voor de families van de ontvoerde meisjes. Het is een bevestiging dat de Nigeriaanse overheid, ondanks druk uit westerse landen om niet te onderhandelen met terroristen, probeert de meisjes terug te krijgen.