Achtergrond

Meerderheid Nederlanders nog steeds positief over ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ook in 2016 vindt de meerderheid van de Nederlandse bevolking het belangrijk om mensen in arme landen zich te helpen ontwikkelen. Daarnaast steunt nog steeds een meerderheid van de Nederlanders overheidsuitgaven op dit terrein. Dit blijkt uit onderzoek van Kaleidos Research.

Wel is op beide vlakken een lichte negatieve ontwikkeling te zien ten opzichte van de afgelopen jaren. Dit is opvallend omdat ons vrijwel dagelijks het nieuws bereikt dat er momenteel toch echt sprake is van economische groei in Nederland. Hoe kan dat nou?

Lichte daling in draagvlak voor ontwikkelingshulp
Hoewel in 2016 nog steeds de meerderheid van de Nederlandse bevolking het belangrijk vindt om mensen in andere landen helpen zich te  ontwikkelen, is er wel sprake van een lichte daling in deze maatschappelijke steun (zie figuur 1). De negatieve ontwikkeling in draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking die in 2015 werd ingezet (van 67% naar 65%) heeft in 2016 doorgezet (van 65% naar 61%). Daarnaast is het aantal Nederlanders dat deze steun (zeer) onbelangrijk vindt dit jaar toegenomen van 5% naar 7%. Ook is in 2016 de groep Nederlanders die geen uitgesproken mening over deze steun heeft of het niet weet licht toegenomen (van 30% naar 32%).

[[{“fid”:”50653″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Figuur 1″,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Figuur 1″},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Figuur 1″,”title”:”Figuur 1″,”style”:”height:308px; width:552px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
Figuur 1. Hoe belangrijk is het om mensen in arme landen zich te helpen ontwikkelen? (2009-2016) .

De negatieve ontwikkeling in draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking die in 2015 werd ingezet heeft in 2016 doorgezet

Minderheid van Nederlanders voor verlagen van budget
Net als in de afgelopen jaren is in 2016 een minderheid van de Nederlanders (35%) voorstander van het verlagen van het budget van ontwikkelingssamenwerking. De lichte daling in draagvlak voor hulp aan mensen in arme landen, zien we ook terug bij de steun voor overheidsbestedingen aan ontwikkelingssamenwerking. Was in 2015 nog 32% van de Nederlanders voorstander van het verlagen van deze uitgaven, in 2016 is dit percentage gestegen tot 35%. Dit aandeel ligt wel nog steeds lager dan toen de wereldwijde economie in zwaar weer kwam (2009-2012). De daling in maatschappelijke steun voor het ontwikkelingsbudget relateerden we toentertijd aan de economische recessie in Nederland. Opvallend is dat de huidige toename van het aantal Nederlanders die dit budget willen verlagen, plaatsvindt ten tijde van economische groei.

[[{“fid”:”50654″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Figuur 2″,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Figuur 2″},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Figuur 2″,”title”:”Figuur 2″,”style”:”height:290px; width:562px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
Figuur 2: Steun voor overheidsbudget bestemd voor ontwikkelingssamenwerking (2006-2016)

Economische situatie Nederland blijft belangrijk
De belangrijkste reden die de voorstanders van het verlagen van het ontwikkelingsbudget noemen is de armoede en problemen in Nederland, zoals in de zorgsector. Mogelijk ervaart men de positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie (nog) niet in de eigen omgeving. Daarnaast (en ook belangrijk in het kader van overheidsbestedingen) blijft het vertrouwen in de Nederlandse politiek onverminderd laag.

Economische groei alleen lijkt dus weinig invloed te hebben op de Nederlanders die de besteding aan ontwikkelingssamenwerking willen verlagen. Het is veel belangrijker dat deze economische opleving ook door mensen zelf en in hun directe omgeving ervaren moet worden.

Lees hier de volledige factsheet “Meerderheid van de Nederlanders nog steeds positief over ontwikkelingshulp”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons