Achtergrond

“Ik hoop dat de EU op instorten staat”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tegen de achtergrond van het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de EU, is Reinier Vriend voor OneWorld.nl op zoek gegaan naar de Europese waarden van alledag. In de serie #ThisIsMyEurope sprak hij Europeanen van allerlei pluimage om te ontdekken wat Europa voor ons betekent. Deze week spreekt hij in het afsluitende interview met de Schots-Engelse Lauren.

“Europa is het continent waarop ik woon, het gaat over de groep mensen waar ik me mee identificeer. Het is voor mij iets anders dan de EU, eerder geografisch. Het Verenigd-Koninkrijk is deels onderdeel van dat Europa. Als eiland zien wij het continent als een eenheid. Maar ik mag me gelukkig prijzen dat ik deel uitmaak van een generatie die er gereisd, gewerkt en gestudeerd hebben. Ik heb een sterke affiniteit met Europa. Ik identificeer me als Europeaan, wat verder gaat dan continent of eiland.”

Trots

Mijn gesprek met Lauren Bennie vond plaats voor de politieke moord op Jo Cox en het Brexit-referendum. De thema’s die we bespraken zijn inmiddels deels door de actualiteit ingehaald.

Schotten nemen het leven lichter op

Lauren freelancet als associate-producer van historische documentaires onder andere voor de BBC. Lauren groeide op in Londen als dochter van een Schotse vader en een moeder met Duitse, Schotse en Engelse roots. Ze is altijd trots geweest op haar gemixte achtergrond. “Toen ik jong was deed ik alsof ik was geboren in een caravan op de grens tussen Engeland en Schotland. In werkelijkheid verhuisde mijn vader toen hij midden twintig was naar Engeland”.

Lauren studeerde Europese geschiedenis en Frans in Edinburgh. Ze hield van het leven in Schotland. “Voor mij zijn Schotten vriendelijker en grappiger. Humor is er sterker aanwezig. Schotten nemen het leven lichter op, je kunt makkelijker van ze houden. Ik heb er altijd van genoten om Schots te zijn. Daarom zou ik mezelf als Brits omschrijven, niet als Engels.”

Onafhankelijkheidsreferendum

Zij had tegenstrijdige gevoelens bij het Schotse onafhankelijkheidsreferendum. “Ik mocht niet stemmen, maar ik denk dat ik verdrietig zou zijn geweest bij het vertrek van mijn andere land uit de unie. Ik zou me minder Schots voelen als het geen deel meer zou uitmaken van het VK. Tegelijkertijd begreep en respecteerde ik de argumenten voor vertrek. De meerderheid van mijn Schotse familie stemde voor onafhankelijkheid, behalve mijn vader. Hij zij dat het economisch gek zou zijn, maar ik denk dat hij zijn emotionele reactie zo probeerde te rationaliseren. Naderhand was er verslagenheid, ze voelden dat ze eens kans gemist hadden.”

Lauren was opgelucht en teleurgesteld. “Een onafhankelijk Schotland zou een mooi experiment hebben opgeleverd, een socialistischer land, dat zijn eigen belasting kan verdelen. Op hetzelfde moment was ik vreemd genoeg blij dat we een unie bleven. Misschien zou vertrek vanwege de conservatieve regering nu te snel zijn gegaan. Engelse liberalen waren blij, zij hebben de Schotten nodig voor een liberalere koers. Dat kan nu nog steeds.”

Instorten

Lauren wist lang niet wat ze zou stemmen tijdens het EU-referendum. “Het is geen duidelijke keuze. De situatie heeft wat weg van het Schotse referendum. Ik hou niet van wat de EU vandaag de dag is en waar ze voor staat. Het is een ondemocratisch orgaan. Het is neoliberaal en past op de belangen van grote bedrijven. Maar de vrijheid van mobiliteit die vanwege de EU bestaat is erg belangrijk en een unie om de vrede te bewaren is veel waard.”

Onze grenzen sluiten en isoleren zou enge dingen mogelijk maken

Lauren is vooral bezwaard over de toon van het debat. “Niet het vertrekken is het punt, maar de redenen die ervoor worden aangedragen. Mensen kiezen vanwege anti-immigratie- en racistische redenen. Met deze rechtse regering kan het de verkeerde kant opgaan met dit land, en de EU houdt dat nog een beetje onder controle.  Onder een progressieve regering zou ik meteen voor vertrek stemmen.”

Lauren heeft al per post gestemd. “Mijn vriend denkt dat als we besluiten te vertrekken, heel Europa ons zou haten omdat we ons te goed zouden voelen voor ze. Onder jonge linkse stemmers wil niemand uit de EU. Ik heb gestemd om te blijven. Wat me over de streep trok was de waarschuwing van vrienden over welke enge kant het VK op zou kunnen, zeker op het gebied van het anti-immigratiesentiment. Onze grenzen sluiten en ons isoleren is slecht en zou hele enge dingen mogelijk maken.” Wat niet betekent dat Lauren een succesvolle EU verwacht. “Staat de EU op instorten? Ik hoop dat het zo is, want dan kunnen we met iets beters komen. Een meer sociaal rechtvaardige unie, een Europa dat voor zijn inwoners zorgt. Maar om dat mogelijk te maken moeten we onderdeel van de EU blijven. Als je vertrekt, heb je niks meer te zeggen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons