Achtergrond

Hoe werf je fondsen in lage inkomenslanden?

Het West-Afrikaanse Burkina Faso wil minder afhankelijk worden van buitenlandse steun. Minder donaties vanuit het Westen betekent voor goede doelen dat ze meer geld in eigen land moeten ophalen. Maar hoe doe je dat in een straatarm land?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Overal in Burkina Faso heb je kleine verenigingen, van vrouwengroepen tot boeren die samenwerken. Ze willen vooruit en zitten vol ideeën. Lenie Hoegen Dijkhof (62) werkt al tien jaar als zelfstandig consulent in de hoofdstad Ouagadougou en helpt maatschappelijke organisaties op eigen benen te staan. “Ze weten niet goed hoe ze aan inkomsten moeten komen. Ze hebben geen netwerk en projectplannen schrijven vinden ze lastig, net als een boekhouding opzetten”, vertelt ze.

“Zo ken ik een groep gehandicapte vrouwen die jam maakt en gedroogde mango’s. Prachtige producten, maar het lukte ze niet die succesvol te verkopen en er geld mee te verdienen. Met onze organisatie Association Burkinabé de Fundraising (ABF) hebben we ze geholpen een jaarplan op te stellen, een partnerorganisatie te vinden die computercursussen financiert en hebben ze een marketingtraining gevolgd. Momenteel maken ze nog weinig winst, maar straks zullen ze meer verdienen. Geld waarmee ze hun kinderen naar school kunnen sturen.”

Meer inkomsten, meer vertrouwen
ABF stimuleert mensen om in eigen land geld in te zamelen. Hoe doe je dat in een straatarm land? Die vraagt krijgt Lenie vaak. “Er wonen ook in Burkina Faso mensen met geld. Je kunt bijvoorbeeld een concert organiseren en tickets verkopen. Er zijn ook banken die een goede-doelenfonds hebben. Het zijn er niet veel, maar het begint te komen.” Steeds meer stichtingen in Burkina Faso zien perspectieven en mogelijkheden. “We zijn nu vijftien groepen aan het trainen. We hebben 45 groepen in ons bestand die mee willen doen met de trainingen.”

ABF werkt samen met Wilde Ganzen in Nederland. “Wij zijn de nationale partner in de Franstalige landen van Afrika voor de Change the Game Academy. Dat is een programma van Wilde Ganzen waarmee we mensen laten zien hoe ze op eigen benen kunnen staan. Stel dat een organisatie 20.000 euro nodig heeft voor een project. Ze zouden voor dat hele bedrag kunnen aankloppen bij een Westers fonds. Maar als het ze lukt om 12.000 in eigen land op te halen, is dat ontzettend goed voor het zelfvertrouwen én is het daarna veel makkelijker om de resterende 8000 in het buitenland op te halen. We zien trouwens dat Westerse landen steeds meer aansturen op die zelfredzaamheid. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat afhankelijkheid vermindert en de eigen ontwikkeling toeneemt.”

“Op mijn 50e wilde ik niet alleen maar geld ophalen, maar ook zelf aan het werk in ontwikkelingslanden”

Het begon in Indonesië
De betrokkenheid van Lenie bij de bestrijding van armoede in de wereld begon in Indonesië. “Ik was vrijwilliger bij Terre des Hommes en ontmoette daar een jongetje met polio. Ik wilde hem heel graag helpen, maar wist niet goed hoe. Iemand vertelde mij van een Nederlands fonds dat hulp kon financieren. Dat bleek het Liliane Fonds te zijn. Het geld kwam er, de jongen kreeg beugels en hulp om zijn leven te kunnen opbouwen.”

Een paar jaar later ging ze zelf bij het Liliane Fonds werken. Ze was er achttien jaar werkzaam als fondsenwerver. “Op mijn 50e wilde ik niet alleen in Nederland geld ophalen, maar ook zelf aan de slag in ontwikkelingslanden. Ik koos voor Burkina Faso, omdat daar  veel te doen is.”

Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld. Droogte, een slechte bodem, weinig infrastructuur, onvoldoende onderwijs en tekortschietende gezondheidszorg maakten dat het land grotendeels afhankelijk is van Westerse steun. “Maar er is economische groei”, vertelt Lenie. “En ik merk dat de Burkinezen minder afhankelijk willen worden en meer zeggenschap willen over hun eigen ontwikkeling. Daarom heb ik hoge verwachtingen van dit land.”

Kinderen met hersenbeschadiging
Naast haar werk als coach zet Lenie zich in voor gehandicapte kinderen in Burkina Faso. “Volgend jaar trek ik me wat uit ABF terug. Ik heb in 2016 Groupe Access opgezet. Daarmee willen we vooral ouders van gehandicapte kinderen ondersteunen. Er is nog zoveel te doen op dit gebied. In ontwikkelingslanden moeten moeders vaak in hun eentje de zorg voor een kind met hersenbeschadiging dragen. Niemand leert deze ouders hoe ze met de beperking van hun kind moeten omgaan. Ze worden vaak in de steek gelaten.”
Change the Game Academy
ABF is de nationale partner van de Change the Game Academy in de Franstalige landen van Afrika. Dit programma van Wilde Ganzen geeft trainingen in lokale fondsenwerving aan maatschappelijke organisaties in landen als Brazilië, Kenia en India. De gedachte erachter is om mensen te laten zien hoe ze op eigen benen kunnen staan. “De Change the Game Academy geeft ons de kans om kleine organisaties te leren professioneler te worden”, legt Lenie uit. “Wilde Ganzen heeft veel kennis in huis over kleine organisaties. Ze helpen ons de trainingen te verbeteren en geven adviezen hoe je bijvoorbeeld de financiële verantwoording beter kunt inrichten. De Change the Game Academy levert organisaties niet alleen winst in geld op, de winst ligt vooral in het toegenomen vertrouwen in eigen kracht.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons