Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Dit is geen sciencefiction. De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel- en weefselkweek is klaar.

In de komende tijd zal de vraag naar vlees wereldwijd verdubbelen. Vooral in landen met een groeiende middenklasse zoals China, India en Zuid-Amerika. Dit verschil tussen aanbod en vraag zal onvermijdelijk tot een crisis leiden aangezien het productieplafond van de huidige intensieve veeteelt is bereikt. Om het verschil tussen aanbod en vraag minimaal te houden, zijn radicale oplossingen nodig, aldus assistent-professor M. Post.

Bij de eerste tekenen van de onvermijdelijke vleescrisis (zoals een scherpe prijsstijging), zal de consument kijken naar alternatieven die zo goed mogelijk lijken op echt vlees. Zo’n alternatief is voorhanden en bestaat uit het kweken van vlees buiten het dierlijk lichaam in omstandigheden die de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nabootsen.

De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel-en weefselkweek is klaar om als “proof of concept” aan het publiek te worden gepresenteerd. Het is nu alleen nog de vraag wanneer het kweekproces voldoende efficiënt en goedkoop is zodat dit vlees in de supermarkt kan worden verkocht tegen een redelijke prijs.

Lees meer op: Feed The World
Foto: MaastrichtUMC+