Achtergrond

Geen wc, geen huwelijk in India

Scheiden omdat je man geen wc voor je bouwt? In India gebeurt het. De rechter stelt steeds vaker vrouwen in het gelijk. Een nieuwe Bollywood kraker, Toilet, a Love story, een film over een vrouw die na de huwelijksnacht wegrent, omdat ze geen wc heeft, brengt meer vrouwen op het idee hun man onder druk te zetten. Geen wc, geen huwelijk.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De populairste film van dit moment in India gaat over een toilet. Keshav trouwt de  uitgesproken en liberale Jaya uit het naburige dorp zonder haar te vertellen dat zijn huis geen toilet heeft. Ze verlaat hem om die reden op haar eerste trouwdag en dreigt met een scheiding. Keshav, hoteldebotel verliefd, wil er alles aan doen om haar liefde en respect terug te winnen. Hij gaat campagne voeren binnen zijn familie en zijn dorp om ze op hun achterlijke onhygiënische tradities te wijzen.

 

De film is een ludieke aanklacht tegen het gebrek aan schone toiletten

“Want hoe is het mogelijk dat we raketten naar de maan sturen, maar geen fatsoenlijke toiletten bouwen?”, stelt de populaire Bollywood filmster Akshay Kumar. In de film ‘Toilet, a Love Story’, een ludieke aanklacht tegen het gebrek aan schone toiletten in India, speelt hij de hoofdrol.

Maar liefst 58 procent van de 1,3 miljard Indiërs heeft geen wc. De toilet-lozen trekken voor dag en dauw met een fles water naar het veld of richting de spoorrails om zich daar te ontlasten.  “We geven meer geld aan mobiele telefoons uit dan aan wc’s”, zegt film directeur Shree Narayan Singh. Hij houdt de samenleving graag een spiegel voor. Hoe bijgelovige dorpelingen, luie bestuurders en corrupte politici India hebben veranderd in het grootste poepmeer van de wereld. Waar vrouwen nog slechter worden behandeld dan vee. Want het is vreselijk om de hele dag je poep op te moeten houden tot het ‘s avonds donker wordt. Vrouwen hebben daardoor niet alleen chronische maag- en darm problemen gekregen. Hoe vaak worden ze in het veld niet belaagd of verkracht door mannen.

“Het is onze taak een wc, zo niet een Taj Mahal, voor onze vrouw te bouwen”, zegt  Keshav in de film. Met deze woorden verwijzen de scriptschrijvers met een knipoog naar het liefdessymbool van India, de Taj Mahal. De Islamitische vorst Sjah Jahan ontwierp deze enorme witte graftombe voor zijn geliefde Mahal.

Bouwmaatschappijen vechten met elkaar om de constructie van wc’s zonder dat ze weten hoe die functionerend te maken

De regering van premier Narendra Modi liet weliswaar, sinds hij de campagne Swachh Bharat of Clean India Mission lanceerde, al meer dan 100 miljoen toiletten bouwen. Maar het gaat te langzaam. Bovendien zijn vele wc’s aan geen enkele afvoer verbonden waardoor niemand van deze stinkende ruimtes gebruik wenst te maken. Bouwmaatschappijen vechten met elkaar om de constructie van wc’s zonder dat ze weten hoe die functionerend te maken.

De film ‘Toilet, a Love story‘ zou de ‘corrupte en luie bureaucraten’ wel eens een flinke duw in de rug kunnen geven. Vrouwen zijn op het idee gebracht dat dreigen met een scheiding een wc kan opleveren. Als de echtgenoot in gebreke blijft, de vrouw zelfs van de rechter toestemming krijgt haar man te verlaten. Terwijl scheiden nu niet echt zo eenvoudig is in India. Je moet met een stevig argument aankomen waarom je huwelijk niet meer functioneert voordat je kunt opbreken.

Elke dag opnieuw stond ik doodsangsten uit. Bang dat ik in mijn broek zou plassen of poepen

De 23-jarige Sangeeta Mali vertelde de rechtbank in Bhilwara district, in Ratjasthan, dat haar echtgenoot Chotu Lal Mali voordat ze gingen trouwen in 2011 haar een wc had beloofd. Maar die kwam er nooit. Mali vertelde de rechter ook hoe ze zich schaamt elke dag weer opnieuw in de open lucht haar behoefte te moeten doen zonder enige privacy en comfort.

“Hij bleef het beloven. Mijn schoonouders hielden de wc tegen. Elke dag opnieuw stond ik doodsangsten uit. Bang dat ik in mijn broek zou plassen of poepen. Of dat iemand me zelfs in het donker buiten zou zien zitten. Ik kan niet langer met deze spanningen leven.”

Het verhaal van Mali’s scheiding heeft alle kranten in India gehaald. Steeds meer vrouwen zonder wc in huis vragen een scheiding aan. “Het is vreemd dat mannen zoveel geld aan hun sigaretten en alcohol besteden maar weigeren een wc in hun huis te bouwen. Als we een ontwikkeld, schoon land willen en waardigheid voor onze vrouwen, hoort een toilet met stromend water in ieders huis”, aldus de advocaat van Mali.

De jonge generatie Indiërs heeft een sneller idee bedacht om vrouwen tijdelijk uit de brand te helpen: zorg dat je een mobiele telefoon krijgt waarop je de app kunt downloaden die je vertelt waar je de dichtstbijzijnde schone toilet vindt. Voor een mobiele telefoon is je man wel te porren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons