Achtergrond

Geboren in de Sinaïwoestijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit eerste verhaal gaat over baby Ra’ee, die geboren is in de Sinaïwoestijn. Een verhaal dat eerder is verteld in “The Human Trafficking Cycle: Sinai and Beyond”, een boek van Mirjam van Reisen, Meron Estefanos en Conny Rijken, en in de documentaire “Sound of Torture”.

Europees-Afrikaanse migratietopOp 11 en 12 november komen de Europese lidstaten en Afrikaanse landen bijeen voor de ‘Valletta Summit on Migration’ in Malta. Gespreksonderwerp: de samenwerking rondom vluchtelingen en migranten. Wat zijn de oorzaken? Hoe kan de samenwerking beter? En hoe  beschermen we vluchtelingen?

Het begint bij de moeder van Ra’ee, Haile*, die Eritrea ontvlucht om zich te voegen bij haar man, Samuel. Hij zit al een paar weken in een vluchtelingenkamp in Sudan nadat hij wegvluchtte uit militaire dienstplicht. De dienstplicht in Eritrea is volgens onderzoek van Human Rights Watch oneindig en men wordt onderworpen aan willekeurige strafmaatregelen waarbij marteling, verkrachting en dwangarbeid vaak voorkomen. Haile is 25 jaar en vier maanden zwanger. Op weg naar Sudan gaat het mis. Haile wordt ontvoerd door een gewapende criminele organisatie en meegenomen naar de Sinaïwoestijn.

“Ze vroegen me om 3000 dollar aan losgeld te betalen”,  vertelt Haile in een gesprek met Meron Estafanos. Maar als de Bedoeïenen die haar vasthouden merken dat ze zwanger is, verkopen ze haar door. Plots moet Haile 25,000 dollar losgeld betalen. Net als de andere Eritrese gevangenen in de Sinaïwoestijn, wordt Haile gedwongen om haar familie en kenissen te bellen. Smekend, voor losgeld. Ondertussen worden de gevangenen gemarteld met elektrische schokken, geslagen en verbrand met gesmolten plastic. Ook de zwangere Haile wordt net als de andere gevangen behandeld.

“Het maakte ze niks uit dat ik zwanger was. Ze sloegen me zelfs herhaaldelijk in mijn buik. Ik weet niet hoe het kind heeft overleefd.”

Haile is vastgeketend als ze haar baby – een jongetje – ter wereld brengt

Haile is vastgeketend als ze haar baby – een jongetje – ter wereld brengt. Ze kreeg geen extra eten, water of doeken om voor de baby te zorgen. Maar het losgeld verdubbelt wel. Wanneer de gevangenen weg worden geleid voor de dagelijkse martelsessie, moet Haile de baby op de koude grond achterlaten. Ze noemt haar baby Ra’ee, wat ‘verlossing’ betekent in Tigrinya, de Eritrese taal.

Ondertussen heeft ook Ra’ee’s vader het zwaar. Zoals de documentaire ‘Sound of Torture’ laat zien, is hij na een wanhopige zoektocht in de Sinaï naar Israël gevlucht. Hoewel hij niet mag werken omdat hij een illegale vluchteling is, is hij tijdelijk door de Israëlische overheid vrijgelaten zodat hij losgeld kan inzamelen.  Dankzij de Eritrese gemeenschap weet hij het losgeld bij elkaar te krijgen. Haile en Ra’ee zijn aan het eind van hun krachten als ze naar de Israëlische grens worden gebracht. “Ze vertelden ons dat de Israëliërs ons zouden ontvangen.”

Wat is er aan de hand in Eritrea?Een recent rapport van de VN Commissie noemt het Eritrese overheidsbeleid “mogelijke misdaden tegen de mensheid”. Alle Eritreeërs moeten vanaf 17 jaar in dienstplicht voor onbepaalde tijd. Verkrachting, opsluiting zonder proces en marteling komen vaak voor. Ook is er geen vrijheid van pers, meningsuiting en religie. Eritreeërs worden binnen en buiten het land in de gaten gehouden. Maandelijks vluchten 5000 inwoners uit Eritrea uit, ondanks de strikte en gewelddadige grensbewaking. Eritreeërs zijn na Syriers de grootste groep vluchtelingen die Europa binnenkomt over de Middelandse Zee. 

Maar Israël heeft een hek  geplaatst aan de grens met Egypte om de vluchtelingen tegen te houden. Nadat Haile en Ra’ee een hele dag hebben vast gezeten bij het hek, pikt een groep Israëlische soldaten hen op.

De bestemming? Niet Israël, maar een Egyptische gevangenis. De Egyptische overheid eist vervolgens geld om Haile en haar baby terug te sturen naar Eritrea. Uiteindelijk wordt dit geld met hulp van internationale groepen verzameld.

Ra’ee en zijn moeder wonen nu in Eritrea en de vader woont nog in Israël. De jonge familie kan onmogelijk bij elkaar komen. De vader kan niet terugkeren naar Eritrea, omdat hij dan – als deserteur – wordt opgepakt. Toch blijft Samuel trouw voor Haile en Ra’ee zorgen.

Blijf OneWorld Crisis volgen voor deel 2, 3 en vier. 

*Haile is een pseudoniem.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons