Gaan we ons kopje koffie kwijtraken?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wereldwijd drinken we zo’n 2,25 miljard kopjes van ‘het zwarte goud’. Het is in veel landen traditie en onderdeel van de cultuur om een bakje koffie te drinken. Volgens de Australische voorspellingen kunnen we in 2050 de helft van alle koffieplantages al afschrijven. Gelukkig voor ons is het jaar 2080 nog ver weg, maar voor ons nageslacht zou het jammer zijn deze drank te moeten missen.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering wordt het steeds moeilijker om koffie te verbouwen. Harde regen en de opwarming van de aarde zijn niet bevorderlijk voor de koffieteelt. Onderzoekers van The Climate Institute stellen dat snel verspreidende insecten, zoals de koffiebesboorder, steeds meer oogsten ziek maken. Vooral voor boeren in ontwikkelingslanden is dit slecht nieuws. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de koffieproductie.

Mauricio Galindo, hoofd van de International Coffee Organization maakt zich zorgen: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de industrie. Als we onszelf niet voorbereiden zal het uitlopen op een grote ramp.’ Koffiedrinkers zouden het effect kunnen zien in hun kopje, maar de 25 miljoen huishoudens op het platteland wereldwijd die afhankelijk zijn van de koffie zullen een stuk harder getroffen worden, zo meldt The Guardian.

Al in 2014 berichtte OneWorld dat als gevolg van klimaatverandering koffie duurder zal worden verkocht, met name in kleine speciaalzaakjes. Ook zou de kwaliteit achteruit gaan. Dr. Tim Schilling, directeur van het World Coffee Research programma van de Texas A&M Universiteit, vertelde toen: ‘Het is ook duidelijk dat steeds hogere temperaturen – net als extreme weeromstandigheden – een erg negatief effect hebben op de productie. Op lange termijn zul je koffie prijzen omhoog zien gaan als resultaat van de opwarming van de aarde.’ Zie ook The Guardian.

Droogte in Brazilië

Brazilië levert wereldwijd 30 procent van alle koffie en is daarmee de grootste koffie exporteur ter wereld. In de Braziliaanse koffieregio Minas Gerais daalde de productie met dertig procent vanwege droogte. Eerder werd er al door ons geschreven dat Starbucks in 2014 een tijd geen koffie kocht uit Brazilië. Toen heerste er ook al een maandenlange droogte, waardoor de koffieprijs enorm steeg. Daarentegen, in de bergen van Oost-Afrika is het relatief koel met een stabiel klimaat. Hier vormt het weer (nog) geen dreiging voor de koffie. Maar wanneer de temperatuur boven de 23 graden Celsius stijgt, zoals in Brazilië, zal dit zorgen voor een lagere oogst.

Positief

Gelukkig is er nog hoop. Het zou al een groot verschil maken als de CO2-uitstoot omlaag gaat en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 à 2 graden Celsius. Het kopen van Fair Trade koffie kan ook helpen, want boeren krijgen dan een eerlijke prijs voor hun productie. Hierdoor houden ze geld over om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Voorlopig hoeven we ons dus nog geen zorgen te maken, want koffie zal nog wel een tijdje blijven bestaan. Toch kunnen we een klein beetje helpen om de klimaatverandering deels tegen te gaan, zodat onze kinderen en hun kinderen kunnen blijven genieten van een heerlijk kopje koffie en het deel kan blijven van onze cultuur.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons