Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

In Nederland spoelen we samen zo’n 180.000 ton toiletpapier per jaar door de wc. Verschillende groepen werkten samen om van dit afvalproduct een bruikbare grondstof te maken met het project Van Afval naar Asfalt (VANA). VANA-directeur Erik Pijlman: ‘Toiletpapier zit in de slibafvalstroom. Het is een hoge kostenpost voor waterschappen. We keken of het papier opnieuw bruikbaar is als grondstof voor andere industrieën.’

Michiel Schrier van provincie Fryslân zei hierover op de website: ‘Hiermee zetten we als provincie Fryslân binnen onze primaire taken een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de wegenbouw. We zijn trots dat we een bijdrage aan dit project leveren.’ Pijlman: ‘Voor asfaltproducenten is dit product aantrekkelijk omdat het op termijn goedkoper is dan andere afdruipremmers. Daarnaast past het uiteraard goed in het streven om de asfaltproductie te vergroenen.’

Uit het afvalwater uit de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Friese waterschap werd een product ontwikkeld van gewonnen papiervezels. Hiervan kan asfalt worden gemaakt. Het is volgens de organisatie een duurzaam alternatief voor het standaard asfalt en bruikbaar in de gehele wegenbouw. Het bestuur van het project hoopt dit uit te rollen over de rest van ons land.

Kijk en luister voor meer informatie naar het filmpje van GP TV Friesland.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)

Advertentie

MtM-banner