Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

De vluchtelingenherdenking op 4 mei kan niet doorgaan zoals gepland. Naar aanleiding van woedende reacties en dreigementen trekt de organisatie zich "met pijn in het hart" terug.

De burgemeester van Amsterdam besloot gisteren om de vluchtelingenherdenking te verplaatsen van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt. "De specifieke locatie en het tijdstip maakt dat het extra gevoelig ligt", staat in een persbericht van het initiatief We Gaan Ze Halen, die de vluchtelingenherdenking wilde organiseren.

Onrust en dreigementen
"Juist op de Nieuwmarkt zijn veel mensen ter deportatie bij elkaar gebracht, waardoor de nieuwe locatie voor fikse onrust zorgde", zegt Rikko Voorberg, initiatiefnemer van de vluchtelingenherdenking. "Daarnaast waren er dreigementen en plannen om de bijeenkomst te verstoren." De organisatie trekt zich samen met betrokkenen van het initiatief terug in de Protestantse Diaconie. "Van daaruit volgen we de ceremonie op de Dam en bespreken we wat er in vredesnaam is gebeurd." 

Drieduizend kruisen
Tijdens de vluchtelingenherdenking zouden er vanavond rond 20:00 uur drieduizend papieren kruisjes in het gras op het Rembrandtplein in Amsterdam worden gestopt. Dit om tijdens Dodenherdenking ook stil te staan bij omgekomen vluchtelingen.

Foto: Wikimedia
 

IMG_3734

Merel de Koning

Merel de Koning is freelance journalist en tekstschrijver. Het liefst schrijft ze over feminisme, diversiteit en duurzaamheid.
Profielpagina