Achtergrond

De week van Went in tweets #146

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#146 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 136 tweets van de afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Geluk

Basispuzzel

'Voor de mensen die bij elke discussie over robotisering inmiddelijk "basisinkomen" roepen', tikte iemand erbij in een retweet van dit stuk.

Productiviteit

Ryan Avent van The Economist, die net een boek over arbeid in de 21e eeuw uit heeft in de Nederlandse vertaling, geeft een originele draai aan de lopende discussies over achterblijvende productiviteitsstijgingen. En Andy Haldane, de altijd lezenswaardige chef economist van de Bank of England, hield een lezing over de productiviteit in de U.K. Net als eerder Stiglitz et al (in The Learning Society) en de OESO wijst hij op de grote verschillen tussen de meest productieve bedrijven en de vele bedrijven die daar bij achterblijven. In ons WRR-rapport Naar een Lerende Economie wezen we in 2013 al op het belang van kennisdeling. Dat wordt alleen maar relevanter en acuter.

Brexit (1)

Sociologen en economen

Een van de mooie (en soms ingewikkelde) kanten aan mijn werk bij de WRR is dat we problemen en vragen waaraan we werken, altijd vanuit verschillende disciplines te lijf gaan. In dit stuk staan een paar zeer herkenbare voorbeelden van de meerwaarde die dat heeft. En dat geldt niet alleen voor perspectieven, waar dit artikel over gaat, maar ook voor onderzoeksmethodes.

Trump

Na de verkiezingen

Robot werkt mee

Dagelijks kun je nieuwe paniekverhalen lezen over robots en andere slimme machines die onze banen komen inpikken. Het meest geciteerde rapport (dat bij elke journalist die iets over robots wil schrijven en daartoe even op google zoekt, bovenaan komt) is van Frey en Osborne. Zij opperden in een inmiddels van vele kanten bekritiseerd rapport dat wel 47 procent van de banen (niet tweederde van de banen, zoals ik onlangs ergens las) de komende twee decennia zou kunnen verdwijnen. Dat was in 2013. Die robots moeten dus wel opschieten als ze dat doemscenario willen waarmaken, want het aantal banen is sindsdien alleen maar gegroeid.

IMF over ongelijkheid

Het heeft natuurlijk veel te lang geduurd, maar toch… ongelijkheid staat tegenwoordig ook bij het IMF op de onderzoekagenda.

Wat we weten over migratie

Hein de Haas, een Nederlandse migratie-expert, schreef voor Der Spiegel acht mythes op.

Brexit (2)

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons