Achtergrond

De week van Went in tweets #11

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

#dWiT#11 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 178 tweets van afgelopen week.

Cartoon: Piketty
Mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet deze week was een cartoon over Piketty en cognitieve dissonantie

Wereldbank met problemen
Het loopt momenteel allemaal niet erg lekker bij de Wereldbank, zo lijkt het. In "De Week in Tweets #7" bleek dat ruim 30 procent van de publicaties over onderzoek van de bank door niemand zelfs maar worden gedownload. En nu zijn er verhalen over een reorganisatie van de nieuwe president van de bank die op veel weerstand stuit. En er verscheen een kritische evaluatie van de eigen interne evaluator van de Wereldbank over d eprestaties van de bank. 

Google auto
Google gaf deze week een voorproefje van de zelfrijdende auto die ze over een jaar of zes op de markt denken te hebben. Zonder stuur en zonder gaspedaal en rem, dat zal wel even wennen zijn.

Martin Shovel, tot slot over dit onderwerp, weet al hoe de zelfrijdende taxi's van Google straks gaan voorkomen dat we de fameuze tirades van taxichauffeurs gaan missen.

Robot juristen
Door nieuwe ict-toepassingen en technologische ontwikkelingen is ook steeds meer werk op middenniveau routiniseerbaar en automatiseerbaar. Dat verhaal hebben we de laatste tijd vaker gehoord, ook op dit blog. Maar het is toch steeds weer even schrikken als met kennis van zaken geschetst wordt hoe tot voor kort tamelijk veilig geacht werk ook in aanmerking kan komen voor robotisering. Juristen bijvoorbeeld.

Piketty – FT: 1-0
Dit was ook de week waarin Piketty met een uitgebreide reactie kwam op de kritiek in de Financial Times op zijn Capital. Die kritiek van de FT was scherp aangezet – veel te scherp, was vrij algemeen het oordeel na het lezen van Piketty's repliek.

@WRRongelijkheid
Spannende week want onze WRR-verkenning over ongelijkheid in Nederland wordt gepubliceerd. Er is de hele week veel aandacht voor ongelijkheid, want in het weekend hadden NRC, Volkskrant en FD veel over Piketty, en maandag publiceerden het CBS en Oxfamnovib rapporten over ongelijkheid. Sign of the times: ongelijkheid staat overal op de agenda. En dat is wel eens anders geweest. Onze verkenning is vanaf woensdag eind van de dag te downloaden op de WRR-site. De debatavond donderdag 6 juni in De Balie was afgelopen weekend al uitverkocht.

Extra: kippenvel
Het nummer in deze youtube clip heeft helemaal niks met economie of globalisering te maken, maar breng ik desalniettemin onder de aandacht omdat ik het zo mooi vind. Wanneer is muziek mooi? Als het je raakt. En wanneer raakt een nummer je? Geen idee, dat gebeurt (of niet). Smaken verschillen, maar ik vind dit nummer van Adele in een vertaling en bewerking van Dave von Raven, zanger van The Kik, prachtig.

Er is helaas nog geen RSS-feed voor dit blog, maar wie elke week een mailtje wil ontvangen met de link naar de nieuwste aflevering van De Week in Tweets kan mailen naar deweekintweets@icloud.com. Ook reacties, commentaar en suggesties zijn welkom op deweekintweets@icloud.com.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons