Achtergrond

De week van Went in tweets #10

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

#dWiT#10 –  Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), ook wel "de best geïnformeerde econoom van Nederland" en twitterinspiratie voor velen. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 133 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 8 tweets die alle andere in je timeline overbodig maken.

Cartoon: vakantie
Het duurt nog even maar de zomervakantie is in aantocht. In deze cartoon wordt leuk samengevat hoe velen van ons daar naartoe werken, en in de vakantie worstelen met de balans tussen werk en vrije tijd.

Wie bezit de robots
In dit blog zitten tot nog toe vrijwel wekelijks links naar artikelen over robots, want de vraag wat nieuwe technologie vermag en op welke gevolgen we ons in moeten stellen voor de organisatie en inrichting van ons leven en onze werkgelegenheid, is hoogst relevant. In dit interessante paper stelt econoom Richard Freeman de vraag aan de orde wie straks de eigenaren zijn van al die robots. Wij allen, als het aan hem ligt.     

Cartoon: de eerste econoom
Altijd leuk, een beetje zelfspot. En o zo belangrijk, een flinke portie zelfrelativering. Daarom deze cartoon over "de eerste econoom".

Nit-Piketty?
Het kon niet uitblijven: als je het boek van het jaar schrijft, komt er vanzelf een prijs te staan op het onderuit halen van je bevindingen. Volgens een artikel in de Britse Telegraph hebben conservatieve denktanks een batterij onderzoekers gezet op het vinden van fouten in Piketty's analyse. Dat kan ook, want Piketty heeft – en dat valt in hem te prijzen – al zijn data online gezet. Ook de Financial Times zette een paar mensen aan het werk, en die kwamen vrijdagavond 23 mei met een uiterst kritisch stuk. Piketty kreeg dat een dag vantevoren te zien en kwam met een eerste reactie.

Stiglitz komt
Hij krijgt tientallen verzoeken per week om stukken te schrijven en op te komen treden, en koos daaruit de uitnodiging van de voorzitter van de WRR om op 6 november de key note speech te komen geven tijdens de jaarlijkse WRR-lecture. Nobelprijswinnaar Joe Stiglitz, momenteel een van de meest geciteerde en gevraagde economen in de wereld, komt er voor naar Den Haag en het thema van zijn lecture is inmiddels ook bekend.

Nadat hij de uitnodiging had geaccepteerd moest nog een keus gemaakt worden uit de vele thema's waar Stiglitz over zou kunnen spreken. Het thema dat we hem uiteindelijk hebben voorgesteld vindt hij "fantastic", dus dat belooft wat: 

The future of globalization
Since the outbreak of the financial crisis in 2008, economic integration and global cooperation are facing stronger headwinds. Professor Stiglitz will present his views on a number of key issues for our future. What will be future sources of growth in the global economy, and what does that mean for Western countries such as The Netherlands? What will be the place of the financial sector in the global and national economies? And how can we ensure the provision of global public goods and reach progress with ecological challenges in our multipolar world economy?

Van Gaal manual
Mijn meest doorgestuurde tweet van deze week: een briljante en hilarische handleiding van het NRC voor buitenlandse journalisten die Louis van Gaal willen interviewen.

Tot slot: Lukas-ie
"Nooit met een glas drank in je hand op de foto", zei minister Dijsselbloem een paar maanden terug toen we hem tijdens de presentatie van de bundel "Het crisisdiner" vroegen om zich met alle auteurs op een groepsfoto te laten vereeuwigen. Co-sponsors van de borrel ter gelegenheid van het verschijnen van nummer 1000 van Best of the Web van Lukas Daalder, twitter-econoom van Robeco, mochten met de jubilaris op de foto. Dit is mijn "lukas-ie"

Werd verder een fantastische avond met tot in de kleine uurtjes veel lol en boeiende gesprekken met twitter-economen, journalisten van economieredacties, en (andere) economen nerds. En soms een wat minder serieus voorstel…

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons