Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Boerkini, het is een samenvoeging van boerka en bikini, maar van beiden heeft het niet veel weg. Het lijkt eerder op een duikpak, maar dan met een islamitisch randje. En precies dát gedeelte maakt dat het is verboden. Vanuit het ‘laïcité-principe’ mag religie in de Franse openbare ruimte niet. En tot de openbare ruimte wordt door de jaren heen steeds meer gerekend.

groepsdruk van de islamitische gemeenschap

 

Waren het eerst de publieke school en overheidsgebouwen, nu vinden de ‘ultra-laïqen’ dat deze regel ook op het strand geldt, en dat zij ook over de vrijheid van de vrouw op het strand mogen beslissen. De islamitische vrouw wel te verstaan. Zij denken die vrijheid te vergroten, want door het verbod zou de vrouw de mogelijkheid hebben om zich van de ‘groepsdruk van de islamitische gemeenschap’ te ontdoen.

Critici stellen juist dat die witte mannen vanuit hun ivoren burgemeesterstorens de vrouwen hun vrijheid ontnemen: de vrijheid om met de boerkini eindelijk óok van het water te kunnen genieten. Oliver Roy, Franse islamdeskundige, gebruikt het woord ‘laïcisme’: waar laïcité aanvankelijk werd ingevoerd om de macht van de katholieke kerk in te perken – begin vorige eeuw werden gesluierde nonnen met harde hand van openbare plaatsen verdreven – daar wordt het nu specifiek ingezet tegen de íslam.

Zeg niet meer dat je de boerkini draagt, maar gewoon dat je aan het duiken bent

 

Het verbod op de boerkini is een nieuw dieptepunt. En bovendien is het koren op de molen van jihadisten die hun nieuwe aanwas o.a. verkrijgen door zich te beroepen op het anti-moslimklimaat. De absurditeit van het verbod uitte zich ook op sociale media. “Zeg niet meer dat je de boerkini draagt, maar gewoon dat je aan het duiken bent.#musulmandiscret” tweette iemand.

Dinsdag werd een vrouw op het strand van Nice door de politie gedwongen zich van haar hoofddoek en bovenkleding te ontdoen. Vrijheid? De parallel met de islamitische kledingscontrolebrigades is niet ver meer te zoeken.

670

Corina Duijndam is sociologe, gespecialiseerd in diversiteit, en auteur van ‘De gekleurde werkelijkheid’ (2016) over haar …
Profielpagina