Achtergrond

De corrupte politieke Dochter van het Oosten

Wordt het de gevangenis of het pluche? Tegen de machtige Maryam Nawaz Sharif, dochter van de ex-premier Nawaz Sharif, en haar twee broers begint deze week een historische rechtszaak. Op haar naam heeft Maryam, een voormalige ‘huisvrouw’, voor miljoenen dollars aan bedrijven en appartementen in het buitenland. Ze wilt premier worden volgend jaar; lukt dit haar ondanks aantijgingen over corruptie?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ze noemt zichzelf de politieke dochter van het Oosten. Een vrouw met macht die meent een groot voorbeeld voor andere vrouwen te zijn. “Als je wilt kun je toch heel wat bereiken”, vindt de 44 jarige Maryam Nawaz Sharif, afkomstig uit een van de invloedrijkste familie dynastieën in Pakistan. Maar heeft ze wel zo hard moeten vechten? Tot haar vader in 2013 voor derde keer premier werd, zat ze bij haar kinderen thuis. Daarna liet ze die bij de bediendes achter en verhuisde met haar vader mee naar het regeringspaleis.

Ze is zijn oogappel. In een land waar de zonen hun vaders opvolgen, wees Nawaz zijn dochter aan als troonopvolgster. Ze kreeg een kamer naast die van hem. Toen hij voor een zware hartoperatie naar het buitenland vertrok, nam ze tijdelijk zijn baan over. Ze zat letterlijk op zijn stoel en gaf de ministers en bureaucraten opdrachten. Ze heeft ook een eigen mediacel. Journalisten die ze heeft getraind haar en haar vader positieve publiciteit te geven. De minister van Informatie moest wijken voor haar hartsvriendin, die slechts haar en haar vaders standpunten verdedigt waardoor onder ‘vice-premier Maryam Nawaz Sharif’ Pakistan eerder een politiestaat dan een democratie is.

In een land waar de zonen hun vaders opvolgen, wees Nawaz zijn dochter aan als troonopvolgster.

Maryam heeft er nooit doekjes omgewonden dat ze een onbescheiden honger naar macht bezit. Haar grootste droom is haar vader Nawaz Sharif op te volgen. Niemand en niets kan haar stoppen. Natuurlijk probeert ze wijlen Benazir Bhutto, de eerste vrouwelijke premier van Pakistan, met haar luchtige gedrapeerde sluier om haar haren te evenaren. Al zal ze het nooit toegeven. Op de vraag van een journalist: ‘Welke vrouwelijke politieke leider is uw grootste voorbeeld?’ Noemde ze niet de naam van Benazir. Maar kwam ze met de Indiase ex- premier Indira Gandhi op de proppen.

De Pakistanen hielden van de doe-maar-gewoon Benazir, die een nacht na de geboort van haar kind als premier weer aan het werk ging en haar baby gezellig met zich meebracht. Maryam mist iedere warme of zelfs een vriendelijke uitstraling. Zij probeert het volk te winnen met de ‘Bollywood Stijl van een Indiase actrice’. Net zoals de meeste Pakistaanse vrouwen draagt ze graag veel make up en laat ze zich omringen door vriendinnen uit de hoogste klasse van het land. Tussen de lemenhuizen op het platteland laat ze zich niet zien. Arme sloebers moeten vooral niet in haar buurt komen. Maryam Sharif is vooral een elitaire politica. Naast armoede vraagstukken interesseert ze zich even min voor de achtergestelde positie van vrouwen in haar land. Vanuit haar ivorentoren heeft ze werkelijk geen idee van het groeiende gapende gat tussen arm en rijk.

Toch – als ze wordt vrijgesproken – maakt ze volgend jaar kans op het premierschap. Haar vader Nawaz heeft in de jaren dat hij aan de macht was ‘goed gespaard’ om die arme, onopgeleide sloebers vlak voor de verkiezingen met geld en voedsel om te kopen. Wie het meeste geld heeft, wint de verkiezingen.

Wat moet de familie Sharif wel niet verschrikkelijk boos zijn geweest toen het consortium van internationale journalisten de Panama Brieven presenteerden. Een lijst van landen en regeringsleiders die geld naar offshore bedrijven in Panama hadden door gesluisd om zo belasting in eigen land te ontlopen. Uit die lijst bleek dat Maryam voor miljoenen dollars aan bedrijven en luxe appartementen in Londen bezit. Hoe kan deze Maryam die nog nooit een dag in haar leven heeft gewerkt aan zoveel geld komen?

Ze is een meester in liegen. Dat heeft ze bewezen. Ze beweerde vlak na het aantreden van haar vader een doctorale studie in Cambridge te hebben gevolgd. Journalisten ontdekten haar leugens. Haar vader had haar toen net benoemd tot de president van het grootste fonds met miljoenen dollars in kas dat leningen aan jonge startende ondernemingen verstrekt. Ze weigerde op te stappen. Een rechtbank zette haar af. Ze bezit een huid van een olifant. Tegen de pers riep ze dat haar tegenstanders er op uit waren om haar politiek te beschadigen.

Hoe kan deze Maryam die nog nooit een dag in haar leven heeft gewerkt aan zoveel geld komen?

Hoe groot is de kans dat Maryam de gevangenis ingaat? In Pakistan is de rechterlijke macht niet onafhankelijk. Ik hoorde recent iemand zeggen: “Je kunt beter de rechter omkopen dan een advocaat betalen. Dat is veel goedkoper.” De grote vraag is: Laten de rechters zich omkopen door Nawaz Sharif? Of laten de rechters zich betalen door een van zijn grote tegenstanders Zadari, de weduwnaar van Benazir Bhutto? Toen Zardari president was stond hij bekend als mister 10 %. Bij ieder zakelijk contract dat tussen een bedrijf en de overheid werd geregeld eiste hij 10 % commissie. Er liepen 20 strafrechterlijke zaken tegen hem die vreemd genoeg recent allemaal zijn geseponeerd omdat er volgens justitie niet genoeg bewijs was. Nawaz in de gevangenis levert hem zijn politieke overwinning.

Sinds de onafhankelijkheid is er geen burgerregering geweest die niet corrupt was dus ze hebben allemaal boter op hun hoofd. Als de rechter het aandurft Maryam en haar familie wegens corruptie te veroordelen zou dat een keerpunt zijn in de geschiedenis. Vandaag stond er een artikel over Maryam Sharif in de krant met als kop: wordt het de macht of de gevangenis? De meeste Pakistanen zouden haar graag in de gevangenis zien. Ze weten het allemaal zeker dat ze voor miljoenen dollars heeft gestolen. Maar macht corrumpeert.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons