Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Eritrea-onderzoek leidt tot veiligheidsmaatregelen
Vermoedelijke nachtelijke achtervolgingen en mogelijke pogingen tot vergiftiging. Haar onderzoeken naar mensenrechtenschendingen door het Eritrese regime hebben tot serieuze dreiging geleid voor hoogleraar Mirjam van Reisen (Universiteit Leiden en Tilburg). Politie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en haar beide Universiteiten houden inmiddels een oogje in het zeil.

Varen containers onder valse vlag?
Het grootste containerschip ter wereld kan bijna een miljard bananen vervoeren. De iPad zou onbetaalbaar zijn wanneer het per vliegtuig in plaats van een schip vanuit China geïmporteerd zou worden. Zonder schepen geen welvaart, stelt klimaatjournalist Bernice Notenboom. Maar hoe vervuilend zijn de tankers? Om dit te onderzoeken reisde ze voor De Correspondent mee op het schip de Esperanza.

Biologisch plafond nog lang niet bereikt
‘Biologisch’ is hip. De vraag naar biologische producten is een stuk groter dan het aanbod. Maar hoe kan het dat de landbouw deze toenemende interesse niet bij kan benen? Follow the Money belicht verschillende oorzaken en kijkt naar wat Nederland van Scandinavië kan leren. Wat is bijvoorbeeld de rol van IFOAM, de Europese koepelorganisatie voor biologische landbouw? En waarom is heeft de sector het in Denemarken wel goed voor elkaar?

670

Thomas van Hal

Thomas van Hal is masterstudent Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd van …
Profielpagina