Achtergrond

Beste van het web: ondergedoken milieuactivist en kaarten maken in Duinkerke

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet.

Hoe de wederopbouw van de oude brug Stari Most had gemoeten, maar niet ging 

Specialist in wederopbouwarchitectuur Arna Mackic (27) was vijf jaar toen de brug over de rivier Neretva in Mostar werd opgeblazen tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina. Tijdens de wederopbouw werd de brug, genaamd Stari Most, tot in detail nagemaakt. Volgens Mackic was dit voor de inwoners pijnlijk: net of er niks gebeurd was. 'Hoe komen we in verwoeste steden tot een gelaagde opbouw waarin delen van de geschiedenis niet worden ontkend?' Ze deed een voorstel voor de wederopbouw van de brug. Hoe het eigenlijk had gemoeten, maar niet ging. Lees het hele interview met Mackic hier.

Historische brug Stari Most. Bron: Flickr.

Een telefonisch interview vanuit de schuilplaats van milieuactivist Gustavo Castro

De afgelopen tien jaar zijn er 100 milieuactivisten vermoord in Honduras. De mexicaanse strijder voor het milieu Gustavo Castro is de enige getuige van de moordaanslag op Berta Cárere begin maart. Castro vertelt hoe gevaarlijk het is voor milieuactivisten om zich te verzetten tegen de bouw van dammen voor multinationale energiebedrijven die miljarden dollars winst maken in onder meer Honduras. Castro is geïntimideerd door Hondurese politie en justitie omdat hij één van de daders heeft gezien. The Intercept hield een telefonisch interview met hem vanuit zijn schuilplaats.

Gustavo Castro. Bron: Flickr.Gustavo Castro. Bron: Flickr. 

Wordt het vluchtelingenkamp in Duinkerke langzaam een nieuwe gemeente? 

Het lijkt inmiddels wel een dorp, het twee kilometer lange vluchtelingenkamp in het Frans Duinkerke. Omdat nieuwkomers hun weg niet altijd lijken te vinden in de wirwar van kleine straatjes besloot 'Mapfugees' samen met de vluchtelingen een kaart van het kamp te ontwikkelen. Zowel geprint als via een app op je telefoon. Vluchtelingen worden opgeleid om het project in de toekomst over te nemen. Toch zit vrijwilligster Jorieke Vyncke met een dubbel gevoel: het terrein in kaart brengen kan de indruk wekken dat het kamp stilaan een nieuwe gemeente wordt. 

Vluchtelingenkamp Duinkerke. Bron: VimeoVluchtelingenkamp Duinkerke. Bron: Vimeo. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons