Achtergrond

Afrekenen met de gevestigde orde: wat Jesse-fans en PVV’ers gemeen hebben

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Uw verslaggever is op onderzoek gegaan naar wat fans van Jesse Klaver in de politieke context gemeen hebben met een PVV’er. Ongeveer vijfduizend mensen kwamen afgelopen donderdagavond naar de Amsterdamse Afas Live (voormalige Heineken Music Hall) voor de uitverkochte ‘Meet Up’ met Jesse Klaver. Voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis kreeg een politicus een van de grootste poppodia van het land gevuld.

Iedere minuut applaus

Er hing een feestelijke sfeer in de zaal. Op het hoogtepunt van de avond, de speech van Jesse Klaver zelf, werd iedere minuut vanuit de zaal geklapt en gejuicht. Klaver presenteerde zich als de nieuwe leider op links en riep de mensen thuis met een ‘links hart’ op om op GroenLinks te stemmen.  De luidste juichkreten en applaus klonken wanneer hij het over het klimaat had en stelde dat de grootste vervuilers meer belasting moeten betalen. “Ik hou van jou”, juichte een man in het publiek tijdens de vraag- en antwoordronde na de speech van Klaver. “Dat is geheel wederzijds,” antwoordde hij Obama-achtig.

De luidste juichkreten en applaus klonken wanneer Jesse het over het klimaat had

De zogenaamde Meet Ups worden door GroenLinks georganiseerd in de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart. Het voornaamste doel is om de kiezers de gelegenheid te geven om hun idool Jesse Klaver live in actie te zien. Utrecht, Nijmegen, Leiden en Groningen gingen Amsterdam voor.

Sinds zijn aantreden als voorman van GroenLinks bijna twee jaar geleden is de dertigjarige Klaver een iconische politieke persoonlijkheid geworden. Politieke commentatoren zijn geobsedeerd door zijn opgerolde mouwen bij al die Meet Ups in het land waar hij als een popster wordt ontvangen. Er wordt veel aandacht besteed aan zijn persoonlijke verhaal, dat volgens critici te ‘gelikt’ zou zijn. Zelfs de manier waarop hij zijn stropdas draagt zou volgens commentatoren onderdeel zijn van de persoonscultus rond Klaver.

Voorbij cynisme

Volgens Klaver zelf, die volgens peilingen een historische zege voor GroenLinks lijkt te gaan boeken, is het niet de vorm maar vooral de inhoud die het succes van GroenLinks verklaart. “In Nederland moeten we laten zien dat er een alternatief voor het populisme is en dat wij dat alternatief zijn”, verklaart hij. De kern van het succes van GroenLinks is dat zij de gevestigde orde uitdaagt voorbij om voorbij de cynische houding te denken, stelt Klaver.

De opmars van GroenLinks onder leiding Klaver is ook internationaal  niet onopgemerkt gebleven. Vorige week werd het begrip ‘Jessiah’ dat binnen de kring van Klaver wordt gebruikt, overgenomen door de Britse Guardian : “the Dutch progressive trying to turn back the populist tide”. Daarna volgden Reuters en de BBC die ook aanwezig was bij de Meet Up in Afas Live.

Klaver citeert in zijn speech Mahatma Gandhi om het succes van GroenLinks te benadrukken. “Eerst negeren ze je, daarna lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je.” De GroenLinkse voorman stelt dat zijn partij jarenlang genegeerd werd, daarna werd de partij uitgelachen, en nu wordt die door vijanden en vrienden bevochten. Maar, zo verzekerde hij zijn publiek, “volgende week, op 15 maart, gaan we winnen.”

Het publiek was overwegend jong, hoogopgeleid en wit. De enige zwarte Nederlanders die op het podium te zien waren, waren entertainers. GroenLinks is ondanks haar uitgesproken progressieve karakter net als de meeste gevestigde politieke partijen opvallend wit (qua leden en politici).

Het publiek was overwegend jong, hoogopgeleid en wit

 

Toch blijkt uit gesprekken met de bezoekers van de Meet up het geloof dat GroenLinks onder leiding van Klaver ‘voor verandering gaat zorgen'. Zo geloofde de eerste spreker van de Meet Up, schrijver Sarah Sluimer, dat Klaver het eerste kabinet gaat vormen dat een afspiegeling van de samenleving vormt, bestaand uit de helft mannen en de helft vrouwen.

Gebrek aan ambitie

Op mijn vraag wat de Jesse-fans gemeen hebben met PVV’ers, moet opgemerkt worden dat ze allebei voor radicale verandering zijn. “Ik denk dat wij allebei klaar zijn met de gevestigde orde. Alleen willen wij verandering vanuit een optimistisch perspectief. Een PVV’er is vooral cynisch”, verklaarde een meisje dat juichte na iedere zin die Klaver uitsprak. Haar woorden sluiten heel goed aan bij Klaver zelf, die andere politieke partijen beschuldigt van gebrek aan ambitie. “Het probleem is niet dat wij te veel willen, het probleem is dat al die traditionele partijen te weinig willen”, stelde de GroenLinkse voorman.

Wat de bezoekers van de Meet Up en de PVV’er bindt is hun behoefte aan heldere politiek die niet om de hete brij heendraait. Daarbij is het belangrijk dat een sterke leider de boodschap van verandering verkondigt. Zowel Jesse Klaver als Geert Wilders beloven hun fans dat ze antwoorden hebben op de belangrijkste vragen die het Nederland anno 2017 treffen. Hun antwoorden en aanpak verschillen enorm. Maar tijdens de Meet Up klonk een stem die stelde: op 15 maart gaan wij afrekenen met de gevestigde orde.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons