Over Werelddoeners

Platform voor actieve wereldburgers

Werelddoeners is hét platform voor actieve wereldburgers: de plek voor iedereen die zich betrokken voelt bij de rest van de wereld en zich wil inzetten voor mondiale, duurzame ontwikkeling, zowel hier als elders. Hier vind je tips, adviezen, ervaringen, opinie en natuurlijk ook de dilemma's van werelddoeners. 

Volg ook onze Facebook en Twitterpagina

Waarom Werelddoeners?

Bij OneWorld merken we dagelijks dat onze lezers graag zelf actief willen zijn, maar met veel vragen zitten. Hoe lever je een positieve bijdrage als vrijwilliger? Hoe kun je donateurs werven in Kenia of Ghana? Moet ik een stichting oprichten of een startup? En wanneer stop je met een project? En, wat vinden mensen in de rest van de wereld van onze goede bedoelingen? Dit en meer komt aan bod bij Werelddoeners, in wekelijks verse interviews, blogs en portretten. Ook vind je er informatie over workshops, cursussen en loketten waar je eventueel terechtkunt voor financiële steun. 

Wie zitten er achter Werelddoeners?

Wilde Ganzen

Werelddoeners is een initiatief van OneWorld en Wilde Ganzen. Wilde Ganzen bestrijdt armoede wereldwijd. Wilde Ganzen heeft al 59 jaar ervaring met concrete, kleinschalige projecten en fondsenwerving in ontwikkelingslanden. Met een financiële bijdrage en expertise steunt Wilde Ganzen projecten in ontwikkelingslanden. Al deze projecten komen voort uit gezamenlijk initiatief van werelddoeners zoals jij, en mensen ter plekke die zelf iets aan hun situatie willen doen. Tineke Huizinga, directeur Wilde Ganzen: "Mensen die zelf aan de slag gaan, die zich met passie inzetten om de wereld te verbeteren. Die werelddoeners hopen wij te ontmoeten op dit platform zodat we onze krachten kunnen bundelen."

Bij wie kan ik terecht met een vraag of idee? 

Robin (links) en Veerle (rechts)

Robin (links) en Veerle (rechts)

De net afgestudeerde cultureel antropologen Veerle Vogelzang en Robin de Bont voeren de redactie over het platform Werelddoeners. Robin heeft onderzoek gedaan in India en Bali, respectievelijk naar hindoeïstische gebruiken rond de bruidsschat en heilig water. Met haar minor journalistiek wil ze iets praktisch toevoegen aan haar kennis over culturen. “Ik zet me in voor Werelddoeners omdat er heel veel fantastische initiatieven zijn waar nog niemand iets van weet. Wij willen de mensen achter deze initiatieven wat meer in de spotlight zetten.” Veerle ging voor haar pabo-opleiding drie maanden naar Zambia. Vanaf dat moment is haar interesse in andere culturen nog meer gegroeid. Ze deed voor haar master in Antropologie onderzoek naar daten, seksualiteit en familiereputatie onder Marokkaanse studenten in Rabat. “Door mijn studie ben ik wel kritisch. Vrijwilliger zijn in een weeshuis, of ‘zomaar’ een schooltje bouwen in Afrika is niet altijd even effectief. Dit platform biedt handvatten en alternatieven om écht verschil te kunnen maken,” vertelt ze. Heb je een brandende vraag, een goed idee, of ben je gewoon geïnteresseerd? Neem contact op via: werelddoeners@oneworld.nl

Werelddoeners? Wat is er met MyWorld gebeurd? 

Werelddoeners is de opvolger van MyWorld, dat de afgelopen vijf jaar een stem heeft gegeven aan particulier initiatief als serieuze speler op het gebied van mondiale ontwikkeling. Met een veranderende wereld waarin steeds meer mensen via vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, reizen en startups voor korte of langere tijd willen bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld, werd het tijd voor een nieuwe ontmoetingsplek waar bestaande en nieuwe initiatieven elkaar ontmoeten en van elkaar leren. 

Het OneWorld Werelddoeners kanaal is een gezamenlijk initiatief van OneWorld en Wilde Ganzen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt bij de redactie van OneWorld. Meningen en standpunten worden niet noodzakelijkerwijs door Wilde Ganzen onderschreven.

Reacties