Organisaties willen militair embargo tegen Indonesië

25-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld USA

De oproep komt een maand na het mislukken van de vredesbesprekingen tussen Jakarta en de Beweging Vrij Atjeh (GAM). Het Indonesische leger startte direct een militair offensief door duizenden troepen naar Atjeh in het noorden van Sumatra te sturen.

In de verklaring zeggen de organisaties geschrokken te zijn over ‘de totale achteruitgang van het conflict en de militaire hervormingen, en de brutaliteit en losbandigheid van het Indonesische leger’.

‘Het offensief in Atjeh, voor Indonesië de grootste militaire operatie sinds de invasie van Oost-Timor in 1975, vernietigt de sociale infrastructuur en kost steeds meer burgers het leven,’ stelt het rapport. Meer dan 200.000 mensen zijn verjaagd uit hun huizen en de Verenigde Naties vrezen dat er binnenkort een voedseltekort ontstaat.

Een van de meest brute en corrupte legers

Willekeurige executies en martelingen van studenten en jongens, zelfs van 12 jaar oud, worden aangestipt in de verklaring, maar deze zijn niet hard te maken. Een nieuwe wet verbiedt journalisten en buitenlandse hulpverleners door de provincie te reizen.

Het Indonesische leger krijgt militaire steun, training en materieel van voornamelijk Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. De militairen staan bekend als een van de meest brute en corrupte legers ter wereld.

De verklaring is onder andere getekend door de Asian Human Rights Commission, de Amerikaanse Presbyterian Church, Global Witness, het Indonesian Human Rights Network en het Robert F. Kennedy Center for Human Rights. De Britse Indonesia human rights group Tapol and the Campaign Against Arms Trade (CAAT) coördineren de actie.

Reacties