Organisaties kritisch over biotechnologieplannen kabinet

29-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het wil volgend jaar een breed publiek debat voeren over de eventuele negatieve gevolgen van biotechnologie. Greenpeace vindt dit standpunt ‘onbegrijpelijk’. ‘Het debat is mosterd na de maaltijd,’ zegt een woordvoerder. ‘Biotechnologie wordt nu toegepast. De regering wil het debat pas volgend jaar starten. Dan is het te laat.’

De milieuorganisatie beschuldigt het kabinet ervan de risico's onder de tafel te schuiven. ‘In de Verenigde Staten wordt al langer met biotechnologie gewerkt. Er doen zich daar voortdurend incidenten voor.’ Zo bleek volgens Greenpeace uit onderzoek dat in de omgeving van een veld met gemanipuleerd maïs 20 tot 50 procent van de vlinders overleed.

‘Ook blijkt dat mensen allergische reacties krijgen als ze gemanipuleerde sojabonen hebben gegeten.’

De Consumentenbond is evenmin tevreden. De organisatie mist concrete maatregelen om betere etiketten te krijgen op producten met genetisch gemodificeerde ingrediënten. Zo kunnen consumenten zeker weten wat ze eten.

Ook vindt de bond dat de overheid meer geld moet investeren in het uitsluiten van mogelijke risico's voor mens en milieu.

‘Notoire njet-zegger’
De SP is tegen de plannen. Kamerlid Poppe spreekt van ‘schizofreen en onbezonnen beleid’. Volgens hem hebben de economische belangen het gewonnen van de milieu-, gezondheids- en veiligheidsbelangen. De SP wil een moratorium op genetische manipulatie van landbouwgewassen.

D66 en VVD juichen de nota toe. Het Tweede-Kamerlid Ter Veer (D66) reageert gebelgd op de reactie van de milieuorganisatie. ‘Greenpeace is een notoire 'njet-zegger' op dit onderwerp. Ze is gewoon tegen biotechnologie.’

Volgens Ter Veer is biotechnologie net als informatietechnologie een van de grote kansen van de nieuwe eeuw. ‘Het is de sleutel tot verdere economische en maatschappelijke ontwikkeling.’

VVD-Kamerlid Udo is blij dat de regering de kansen van biotechnologie beter wil benutten dan in het verleden. ‘En het gaat niet alleen om kansen op biomedisch maar ook op landbouwkundig gebied.’ Volgens Udo kent Nederland gevoelige procedures die maximaal rekening houden met milieu en mens.

Reactie van Greenpeace

Reacties