Organisatie VN-top Johannesburg ‘nachtmerrie’

23-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Grootste probleem ligt bij de organisatie van het Global Forum, traditioneel de (aparte) bijeenkomst voor maatschappelijke organisaties bij grote VN-conferenties. Hoewel de organisatoren zeggen dat het wel door gaat, is er een enorm geldgebrek.

Volgens de laatste berekeningen is er zo’n 20 miljoen euro nodig voor de organisatie van dat Global Forum. Maar tot nu toe is er slechts 3,5 miljoen euro binnen.

Dat er zo weinig fondsen zijn, heeft volgens secretariaat van het Global Forum (Civil Society Secretariaat) te maken met de verwarring over wie ‘Johannesburg’ organiseert.

Er zijn twee organisaties: het Civil Society Secretariaat houdt zich bezig met het Global Forum en de ‘Onderneming voor de Johannesburg Wereldtop’ (Jowsco) organiseert de officiële bijeenkomsten tussen regeringen. Maar daar tussen ligt nog een grijs gebied en voor fondsenverstrekkers is niet altijd duidelijk gebleken wie waarvoor verantwoordelijk is.

Is alles wel op tijd gereed?

Naar verwachting komen er 40.000 activisten, vertegenwoordigers van milieu-, arbeids-, jongeren- en vrouwengroepen naar het Global Forum in Johannesburg. Jowsco verwacht voor het officiële gedeelte zo’n 100 regeringsleiders en nog eens 5.000 regeringsdelegaties. In totaal zouden er zo’n 65.000 vertegenwoordigers naar Zuid-Afrika afreizen.

Dat zorgt voor enorme logistieke problemen. De bouw van het ‘dorp’ waar de maatschappelijke organisaties en activisten elkaar treffen, even ten zuiden van Johannesburg, is nog niet eens begonnen. Het optrekken van dat dorp zal zo’n 8 tot 10 weken duren. Sommigen vragen zich echter af of alles wel gereed zal zijn vóór de start van de VN-top.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft in ieder geval besloten 2 miljoen euro opzij te leggen om de bouw van het dorp te bespoedigen.

Ook bestaat er twijfels of de organisatoren van het officiële gedeelte, Jowsco, wel op tijd klaar zijn voor de Top. En beide organisatoren hebben ‘nachtmerries’ over de vraag of Johannesburg voldoende hotelcapaciteit heeft voor 65.000 mensen.

Op de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling moeten landen met een concreet actieplan komen om de mondiale armoede te verminderen zonder daarbij het milieu schade te berokkenen.

Zie ook artikel: 'VN-top Johannesburg moet zelf 'groen' worden
20 veelgestelde vragen over de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling

Reacties