Orange Sense best renderende duurzame aandelenfonds 2003

09-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het beleggingsfonds Orange Sense Fund werd in oktober 2002 geïntroduceerd door de SNS bank in samenwerking met Kempen Capital Management. Het nieuwe fonds belegt in Europese kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die duurzaam ondernemen.

De initiatiefnemers waren bij de introductie van mening dat duurzaam beleggen minstens zo rendabel kan zijn als traditioneel beleggen, mits de juiste deskundigheid in beleggen wordt gekoppeld aan kennis over duurzaamheid. De cijfers, die werden opgesteld door de onafhankelijke beleggingsmonitor Morningstar en uitgewerkt door Van der Molen Environmental Internet Services, blijken hen gelijk te geven.

Opkrabbelen

Na twee rampzalige jaren voor beleggers krabbelen ook de duurzame aandelenfondsen weer op. Orange Sense Fund en het ASN Aandelenfonds, het grootste Nederlandse duurzaam aandelenfonds, worden gevolgd door het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds (+ 10,2 procent) en SNS Duurzaam Aandelenfonds (+ 7,3 procent).

De overige resultaten van duurzaam aandelenfondsen zijn:
5. ABN AMRO Duurzaam Rendement Fonds: 1,4 procent
6. Robeco Duurzaam Aandelen: 0,6
7. Postbank Duurzaam Aandelenfonds: 0,5
8. ING Bank Duurzaam Rendement Fonds: 0,1

Bij twee duurzame mixfondsen (obligaties en aandelen) eindigde het Triodos Meerwaarde Mix Fonds met 6,2 procent achter het ASN Mixfonds. Onder de duurzame obligatiefondsen bleek het Triodos Meerwaarde Obligatiefonds de hoogst renderend met 5,9 procent.

Triodos onder vuur

Overigens ligt Triodos Bank publiekelijk onder vuur nadat zij in november 2003 tot een koerswijziging in haar beleggingsbeleid besloot. Sectoren als de auto-industrie, olie- en gaswinning, luchtvaart en mijnbouw zijn niet langer uitgesloten als beleggingdoel; Bedrijven in het algemeen maar vooral ook uit bovengenoemde sectoren moeten anderzijds aantoonbaar een actief beleid voeren om excessen als corruptie, mensenrechtenschendingen en overtreding van milieuwetgeving te voorkomen.

Milieudefensie vreest dat vervuilende bedrijven onder de nieuwe Triodos-koers sneller publiekelijk een duurzaamheidsstempel gaan voeren die zij niet verdienen. Triodos zegt met meer beursgenoteerde ondernemingen een kritische dialoog te willen voeren over milieu, arbeidsomstandigheden en transparantie. Zij wil daarom de best presterende en goedwillende bedrijven in omstreden sectoren ‘belonen’.

Nederlandse portal voor duurzaam en groen beleggen en sparen.
Internationale site met milieujaarverslagen
Internationale site met milieujaarverslagen
Internationale site met milieujaarverslagen

Reacties