Oppositie Zimbabwe boekt succes in parlement

09-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De wetten zouden Mugabe helpen de verkiezingen te winnen: de hele pers zou onder regeringscontrole komen, de politie zou de vrije hand krijgen om op te treden tegen onruststokers en buitenlandse waarnemers zouden niet tot Zimbabwe worden toegelaten tijdens de verkiezingen.

De partij van oppositieleider Morgan Tsvangirai, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), slaagde erin het wetsvoorstel weg te stemmen met 36 tegen 22. Tal van parlementsleden van de regerende Zanu-PF (Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie-Patriottisch Front) waren om onbekende redenen niet op komen dagen.

De MDC is bang dat de regering de afgewezen voorstellen opnieuw zal indienen als hun parlamentariërs wel verschijnen. De MDC heeft ruim eenderde van de parlementszetels in handen, maar de Zanu heeft de meerderheid.

De komende weken worden er meer stemmingen over de voorstellen verwacht. Als deze uiteindelijk worden aangenomen dan wordt het bijvoorbeeld verboden om de president te bekritiseren en komt er gevangenisstraf voor journalisten die berichten verspreiden die onrust in het land kunnen veroorzaken.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en het Gemenebest dreigen met sancties als dergelijke maatregelen doorgaan.

Reacties