Oppositie en vakbond Zimbabwe samen in verzet tegen Mugabe

23-12-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De MDC verloor de afgelopen maanden een aantal steden en dorpen bij lokale verkiezingen. In het parlement bezit de partij van oppositieleider Morgan Tsvangirai nog 53 van de 150 zetels, terwijl de regerende Zanu-PF 66 zetelt heeft. Nog eens 30 parlementsleden zouden vooral uit de hand van Mugabe eten. De president werd vorig jaar herkozen na verkiezingen die door onafhankelijke waarnemers als frauduleus werden bestempeld.

Tsvangirai krijgt bovendien nauwelijks nog ruimte in de media die volledig worden gecontroleerd door Mugabe. De enige onafhankelijke krant werd drie maanden geleden gesloten. ‘Als de Zanu-PF denkt dat we om onderhandelingen bedelen, zullen ze ruw wakker worden geschud,’ aldus de oppositieleider op een tweedaagse partijconferentie.

Nieuwe verkiezingen

‘Als we onze gemeenschappen verzoenen en verenigen, kunnen we een blok vormen tegen het regime door georganiseerd democratisch verzet en massale actie. Het zal een van de middelen zijn waarmee we in 2004 de Zanu-PF om de tafel willen krijgen. En elk akkoord moet ten minste in nieuwe verkiezingen resulteren.’

De machtige vakbondskoepel Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU), die tot nu toe op eigen houtje oppositie voerde tegen de regering, gaat de samenwerking met de MDC aan. Ook de invloedrijke Nationale Grondwetsvergadering (NCA) heeft zich bij het front aangesloten. De in 1998 opgerichte NCA ijverde aanvankelijk voor een electorale boycot.

Mugabe, al aan de macht sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1980, heeft een stabiele en groeiende economie in het honderd laten lopen door wanbeleid en politieke oppressie. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen Zimbabwe en de club van 53 Britse ex-kolonies hebben Zimbabwe uit de Commonwealth gezet. Volgens Tsvangirai heeft Zanu-PF geen ander alternatief dan samenwerking met de MDC om de huidige crisis te bezweren.

Zimwatch, monitor voor ontwikkelingen in Zimbabwe

Reacties